Bajban az anyacég, eladó a Praktiker

2013.10.17. 17:21 Módosítva: 2013.10.17. 17:22

Magyarok, nem flexeltek eleget! - írtuk a nyáron, miután a német Praktiker AG csődöt jelentett, és kiderült, hogy a magyar barkácsláncok többsége is rosszul áll. Akkor a magyar Praktiker azt mondta, hogy a társaság holdingstruktúrája miatt nem érinti őket a csőd, mert a névazonosság ellenére az ő anyacégük a Baumarkt Praktiker, amivel nincs baj.

Hát most ez a cég adott be egy felszámolási kérelmet. A magyar Praktiker most azt mondja, ez sem érinti a 21 magyar áruházat, mert az üzletmenet Németországtól függetlenül zajlik. A cég szerint a felszámolás azért indult el, mert a németországi Praktiker-cég eladás előtt áll. 

Ez persze nem magyarázat arra, hogy mi történik a hazai boltokkal. Iparági források szerint szakmai és pénzügyi befektetők is érdeklődnek a magyar lánc iránt.

A Praktiker egyben, de külön-külön is értékesítené a Németországon kívüli leányvállalatait. Több piaci szakértő szerint a magyarországi Praktiker érdekeltségek jó befektetések lehetnek, még akkor is, ha az utóbbi években komoly veszteségeket szenvedett a vállalat a gazdasági válság és a keresletcsökkenés hatására.

A Praktiker jelenleg 19 nagy alapterületű egységet és két mini-áruházat működtet Magyarországon, és 1200 embernek ad munkát. A társaság 2012-ben 27,7 milliárd forint árbevétel ért el, vesztesége 2,5 milliárd forint volt, ami 600 millió forintos csökkenés 2011-hez képest. A magyar cég a gazdasági válság miatt, 2008 után fordult veszteségbe, de az ügyvezető igazgató júliusban azt mondta: már lábalnak ki belőle, és a cég a jelenlegi veszteséget képes kezelni.