Repült Matolcsy rokona a minisztériumból

2013.10.19. 08:21

Alig több mint két hónapot tölthetett a nemzetgazdasági tárcánál Matolcsy Mátyás azután, hogy március elsején Matolcsy György a minisztérium éléről a nemzeti bank elnöki székébe került át, írja a Bors online. Matolcsy Mátyás szerződése május 10-én szűnt meg az NGM-ben, ahol addigi feladata az volt, hogy évi 3,1 millió forintért ellássa a magyar képviseletet az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságában (ENSZ-EGB).

A munkát egyébként nem a 2010-es kormányváltás után miniszteri székbe került Matolcsy György Huba szerezte Mátyásnak, aki édesapjának harmad-unokatestvére. A gépészmérnök végzettségű Mátyás ugyanis már 1970 óta tagja a szervezetnek – a gépjárműalkatrészek és -tartozékok európai egységesítésén, illetve új előírásokon dolgoztak –, azóta mindig az aktuálisan felelős minisztérium delegálta.

Az NGM szerint nem függ össze a rokoni viszonnyal szerződésének mostani, idő előtti felmondása – a megállapodás jövő decemberig volt érvényben – sem. „A szerződés felmondásának oka az volt, hogy a Matolcsy úr által ellátott feladatok jelentős részét a továbbiakban elsősorban a külgazdasági szakdiplomata-hálózat, illetve más szakértő szervezetek látják el. Emellett a feladatok egy részét a tárcán belül, illetve egyéb közigazgatási szereplők bevonásával végzi el a minisztérium. A szerződés megszüntetésére rokoni kapcsolatoktól függetlenül került sor” – közölte a Borssal a tárca sajtóosztálya.