Már készítik a helyet az új kaszinósoknak

2013.10.28. 13:00

Jönnek a „megbízható szerencsejáték-szervezők”, legalábbis, ha a parlament rábólint arra a fideszes módosításra, amely ezt a fogalmat is beépítené a törvénybe.

A Puskás Imre és Ékes József fideszes képviselők által benyújtott javaslat szerint a megbízható szerencsejáték-szervezőkkel akár koncessziós pályázat nélkül is köthetnek koncessziós szerződést, és akár öt kaszinót is nyithatnak. Az állami játékkaszinókra ez a szabály nem vonatkozik, azok koncesszió nélkül is üzemeltethetők. A javasolt szabályok szerint a koncessziós díjat le lehetne vonni a játékadóból.

Megbízható lenne a törvény szerint az a szerencsejáték-szervező cég, amelyik átlátható, nincs adótartozása, nem indult ellene végrehajtás, és nem követett el olyan jogsértést, ami miatt több mint ötmillió forintra büntették volna. Ezenkívül legalább tíz éve Magyarországon tevékenykedik ebben az iparágban, betartja az adatkezelési szabályokat.

A 2014-es költségvetés tervezete úgy kalkulál, hogy a jelenleg működő három II. kategóriájú játékkaszinó mellett kilenc új nyílik, így 2,1 milliárd forint bevétele lehet az államnak a koncessziókból. Vidéken jelenleg 54 millió forint, Budapesten és Pest megyében pedig 377 millió forint évente a koncessziós díj. A játékadó-bevételek azonban meredeken zuhannak, jövőre már csak 33 milliárd forintot remél a költségvetés, ez 14 milliárd forinttal kevesebb a 2013-as tervnél.