Bírságot kap a pesti tőzsde találmánycége

2013.10.31. 15:11

"Hidrogénmotort" fejlesztettek

A Biomedical – amely a gyanús tőzsdei papírokat összehozó "T" kategoriában van a Budapesti Értéktőzsdén – az év elején még 4000 forintos árfolyamon is megfordult, ám azóta 43 forintra esett. De így is elég sokat ér a tőzsdei kapitalizálció alapján – közel 350 millió forintot –, főleg ahhoz képest, hogy egy senki által nem ismert találmányt birtokol a cég, ismert tevékenysége pedig nem létezik. A galgamácsai cég papírjait még a frakfurti tőzsdére is bevezették. A társaság egyébként Végh Ferenc feltaláló hidrogénakkumulátorából remélt volna áttörést; az árfolyam talán azért volt ilyen magas, mert sokáig a feltaláló és a cég vezetője birtokolta szinte az összes részvényt.

Piacbefolyásolás miatt 15 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki az MNB jogelőd hatósága a Biomedicel Computer Technologies Nyrt.-re a kibocsátó működése során közzétett megalapozatlan és félrevezető információk miatt – tette közzé a PSZÁF örököse, a Magyar Nemzeti Bank. További 5 millió forint bírságot a közzétételi kötelezettségre vonatkozó egyéb hiányosságok miatt kapott a kibocsátó.

A cég elmulasztotta közzétenni a leányvállalatának tulajdonát képező, 800 millió forintra értékelt know-how fejlesztésének leállásáról, továbbá a kibocsátó fejlesztési terveinek, illetve stratégiájának megváltozásáról szóló, a befektetői döntéseket befolyásoló információkat. 

A felügyeleti hatóság megállapította, hogy a Biomedical az általa tervezett hidrogén akkumulátor megvalósítása során a szükséges fejlesztésekről és beruházásokról – így a fejlesztési folyamatról, a kutatók létszámáról és a laboratórium létéről, a prototípus-bemutatóról, s az üzleti tervben közzétett információkról – hamis, illetve félrevezető információkat közölt. A kibocsátó több üzleti partnerével fennálló vagy tervezett üzleti kapcsolatára vonatkozóan szintén hamis, illetve félrevezető információkat hozott nyilvánosságra.

E hiányosságok és jogszabálysértések miatt a felügyeleti hatóság figyelmeztette a céget a közzétételi kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírások betartására, a hiányosságok megszüntetésére. Továbbá 5 millió forint felügyeleti és 15 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a kibocsátót.