Rajong a magyar az atomért

2013.10.31. 11:42

Nem volt eredménytelen a rengeteg óriásplakát, hirdetés, támogatás, az MVM sikeresen ültette be az emberek fejébe, hogy az atomenergia jó. Egy most készült felmérés szerint a magyar lakosságnak már több mint háromnegyede egyetért a paksi atomerőmű működésével. Öt magyar állampolgárból pedig négyen gondolják úgy, hogy az ország villamosenergia-igényének még nagyobb részét kellene hazai forrásból fedezni.

A korábbi felmérésekhez képest 11 százalékkal többen vannak azok, akik tudják, hogy a nukleáris alapú energiatermelés nem jár üvegházhatású gázok kibocsátásával. A válaszadók 91 százaléka a biztonsági előírásokat legalább megfelelőnek, vagy annál szigorúbbnak tartja. 70 százalék vélekedik úgy, hogy az atomerőműben meglehetősen, vagy nagyon szigorúan be is tartják a biztonsági előírásokat.

A paksi atomerőmű környezetében élők körében kiugróan magas a bizalom, az itt élők 95 százaléka támogatja a létesítmény működését. Tovább nőtt azok aránya is, akik egyetértenek az atomerőmű üzemidejének meghosszabbításával, ez az érték is magasabb az országos átlagnál az erőmű közvetlen közelében. Itt a közlemény pontos arányokat nem említ, és nem tesznek említést arról sem, hogy a lakosság hogyan vélekedik a paksi bővítésről.

Ami kiderül: a megkérdezettek közül a legtöbben - 43 százalék - a nukleáris energiát tartják a legolcsóbb villamosenergia-forrásnak. Öt magyar állampolgárból négy gondolja úgy, hogy az ország villamosenergia-igényének még nagyobb részét kellene hazai forrásból fedezni. A lakosság jelentős része, 41 százaléka legfeljebb 10 százaléknyi energiahordozó-importot tart elfogadhatónak, ami jelenleg 30 százalék körüli.

Bár a megújuló energiákba vetett bizalom továbbra is magas, a lakosság jelentős többsége, 69 százaléka meghatározó szempontként említette az energia árát. A lakosság nagyobb része nem lenne hajlandó többet fizetni a villamos energiáért, ha azt drágább energiaforrásokból állítanák elő - még ha az megújuló is.