Mától 11,1 százalékkal csökken a rezsi

2013.11.01. 10:09

November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének erről szóló törvényjavaslatát október 14-én fogadta el az Országgyűlés 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett.

Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára a tavaly decemberihez képest összesen 20 százalékkal esik vissza.

A mostani csökkentéshez az alábbi események láncolata vezetett el:

  • 2012. december 6-án jelentette be Lázár János, hogy 2013. január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára.
  • 2013. július 1-én csökkentek a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak, emellett olcsóbb lett a szennyvízszippantás, a PB-gáz és a kéményseprés is.
  • Április 29-én döntött a parlament a víz- és csatorna, valamint a szemétszállítási díjak tízszázalékos csökkentéséről július 1-jével. A jogszabály értelmében a víz- és csatornadíjak a januári összeghez képest csökkentek tíz százalékkal, míg a szemétszállításért - 2014. december 31-éig - a 2012. áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetik el a szolgáltatók. A fideszes Németh Szilárd és Ékes József javaslatára elfogadott törvény alapján a díjcsökkentést kötelező feltüntetni a számlán. Ha ez elmarad, a szolgáltatónak tízezer forint kötbért kell fizetnie a fogyasztónak.
  • Június 21-én döntött a parlament a szennyvízszippantás árának 10 százalékos csökkentéséről. A döntés értelmében július 1-jétől a szennyvízszippantásért mindenütt tíz százalékkal kevesebbet kell fizetni a január 31-i árakhoz képest. 
  • Június 3-án fogadta el a parlament a földgáztörvény módosítását, amelynek értelmében július 1-jétől a vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután- (PB-) gáz is hatósági áras és 10 százalékkal olcsóbb lesz.
  • Július 1-jével feleződött a kéményseprő-ipari közszolgáltatás 1 egységnyi munkaráfordításának az ára. A kémények ellenőrzésekor az egységnyi ráfordítás eddig 4 ezer forint volt, a módosítás után 2 ezer forint lett. A kéményseprés árát kormányrendelet határozza meg. A kéményellenőrzés tartalma nem változik: az műszaki felülvizsgálatból és az összekötő elemek ellenőrzéséből, tisztításából áll.
  • Október 30-án Németh Szilárd bejelentette: a közműszámlák egységesítését javasolják. A várhatóan 2014. január 1-jétől hatályos új rendszerben egységesek, egyszerűek, átláthatóak, mindenki számára megérthetőek lesznek a számlaképek.

Varró László, az Nemzetközi Energiaügynökség gáz-, és villamosenergia piaci divíziójának vezetője az Indexnek adott interjúban elmondta: a szolgáltatók fizetik majd meg a kormány rezsicsökkentését, ez viszont hosszú távon rendszerszintű problémákhoz vezethet. A szakértő szerint a hálózatok műszaki színvonala fokozatosan romlani kezd, ha a hálózati fejlesztések elmaradnak, ennek hatásaként végeredményképpen áramkimaradások, ellátási zavarok jöhetnek. A vele készült interjút itt olvashatja.

A rezsi elleni háborúhoz az Index is igyekezett szerény eszközeivel hozzájárulni. Jelszavunk: "segítünk, ahol tudunk", ezért kifejlesztettük a Rezsident Evil nevű szimulációs játékot, ahol mindenki biztonságosan, házi körülmények között fejlesztheti rezsicsökkentő képességeit, vívhatja meg virtuális gladiátorharcát a csekklabirintus útvesztőiben. Gyakoroljon hát szorgosan e jeles napon is!