Nagyon megdrágult a kötelező biztosítás

2013.11.04. 07:28

Tegnap óta elérhetők a kötelező biztosítási díjak az internetes kalkulátorokon. Már az első órákban több tízezer autós ellenőrizte a díjait. A Biztosítás.hu adatai alapján az autósok negyede tud idén spórolni, az átlagdíjak pedig akár 3-5 ezer forinttal is emelkedhetnek. Ha az autósok nem váltanának olcsóbb biztosításra, 5 milliárd forinttal emelkedne a teljes piac.

Az első nap adatai alapján elmondható, hogy a tavalyi 11 ezer forintos kampányos átlagdíj idén 15 ezer forint fölé emelkedhet, ami a várakozásoknál is nagyobb növekedés. A biztosítóváltással elérhető megtakarítás összege is csökkenni látszik a tavalyihoz képest. Míg a 2012-es kampányban a váltók átlagos megtakarítása adó nélkül még 8 ezer forint volt, ez most a 4 ezer forintot sem éri el.

A biztosítók közül az Allianz, az Uniqa és a Posta látszik nyerőnek, míg a tavaly nyertes K&H a negyedik helyre szorult vissza. Ügyfélszerzésben reménykedhet ugyanakkor még az Astra, az Aegon és a Groupama is. A Biztosítás.hu szerint a díjemelkedést nem nagyon fogják tudni elkerülni az autósok, a biztosítóváltással legfeljebb csökkenthetik annak mértékét.

A CLB szakértői szerint is pillanatnyilag úgy tűnik, az alapdíjakat összességében minimálisan ugyan, de megemelik a szolgáltatók, bár a különféle kedvezmények még módosíthatják a tendenciát. Szerintük meglepően alacsony díjon kötöttek kötelező gépjármű felelősségbiztosítást az első napon az autósok. A dízelautósok idén nem járnak jól, drágább lesz a díjuk, a balesetet okozott járművezetők tarifáját viszont már nem lehet tovább emelni, a túl költséges ügyfelektől inkább megválnak a cégek, felmondják a szerződésüket.

Az új tarifatáblázat és a feltételek gyors elemzéséből az is kiderül, hogy a kampányban idén a fővárosiak a vidékieknél jobban járnak, utóbbiak díját ugyanis ezúttal nagyobb százalékban drágítják, míg a budapestieket kisebb áremeléssel fogják sújtani.