Nem ismerjük a szabályokat, büntet a NAV

2013.11.04. 01:00

Nincs tisztában a szabályokkal a környezetvédelmi termékdíj fizetésére kötelezett magyar cégek zöme, pedig a kötelezettségmulasztást súlyos bírsággal büntetheti az adóhatóság, hívja fel a figyelmet a Mazars legfrissebb jelentése.

Beigazolódni látszik korábbi jóslatunk, miszerint az adminisztráció komoly akadály lesz a cégek előtt a termékdíjak fizetésénél, a cégek nagy része elvérzett elvérzett a VPOP ellenőrzésénél. 2012-ben 326 termékdíj-ellenőrzést zártak le, összesen 432 millió forint büntetést szabtak ki, vagyis vizsgálatonként átlagosan 1,3 millió forint bírságot és késedelmi pótlékot fizettek a vállalkozások.

2013-tól már a NAV hatáskörében folynak a termékdíj-ellenőrzések, és mivel az idei adóhatósági ellenőrzési irányelvek szerint kiemelt vizsgálati terület a termékdíj, és így termékdíj-ellenőrzésekre már átfogó ellenőrzéskor is sor kerülhet, szinte biztosra vehető, hogy jogkövetkezmények tekintetében is túlszárnyaljuk a tavalyi megállapításokat.

A Mazars szakértői szerint a termékdíjjal kapcsolatban nem mindig a konkrét fizetési kötelezettség jelenti a legnagyobb fejtörést, hanem a kapcsolódó adminisztrációs kötelezettségek teljesítése, például hogy hogyan lehet nyomon követni a gyártáshoz felhasznált alkatrészekről lebontott, hulladékká vált csomagolószer súlyát.

A termékdíjhoz kapcsolódó gyakori jogszabály-módosítások miatt nem mindig egyszerű nyomon követni, hogy mikor milyen kötelezettségek vonatkoztak-vonatkoztak az egyes gazdálkodókra. Az újrahasználható csomagolás újrahasználhatóként való bejelentésének elmulasztása esetén például az adóhatóság megállapíthatja, hogy az adott csomagolás után annyiszor keletkezik termékdíj-kötelezettség, ahányszor csak forgalomba hozták. Azaz, ahányszor csak egy raklapot kimozgattak a raktárból.

Ugyancsak jellemző hiba, hogy a vállalkozások úgy gondolták, hogy ha leszerződnek egy hasznosítást koordináló szervezettel, és megfizetik a rájuk kiszabott hasznosítási díjakat, akkor minden környezetvédelmi termékdíjhoz kapcsolódó kötelezettséget teljesítenek. Pedig a megállapodás ellenére, továbbra is az adott társaságot terheli valamennyi, a termékdíjjal kapcsolatos bejelentési, bevallási kötelezettség, amelyeknek a Mazars tapasztalatai szerint a társaságok egy jelentős része nem tett eleget.

Ha azonban a konkrét fizetési kötelezettséget kívánjuk csökkenteni, elegendő átgondolni, mibe csomagoljuk a termékeinket. Számos kiskereskedő például mind a mai napig műanyag bevásárlótáskába teszi a termékeit – holott ez kereskedelmi csomagolószernek minősül, amely után a termékdíj mértéke 1800 forint/kg, míg papírtáska esetén ez az összeg csak 20 forint kilogrammonként.