Visszatértek a hiénák Ferihegyre

2013.11.05. 07:36 Módosítva: 2013.11.05. 07:39
Úgy tűnik, hiába próbálják szabályozással korlátozni a taxisok versenyét a reptéren – olvasónk levele nyomán a Budapest Airport is elismerte, hogy a cég a jelenlegi szabályozás mellett nem tudja szerződött partnerének, a Főtaxinak garantálni az érkező utasok szállításában az elsőséget.

Újra visszatértek a szabadúszó taxisok a repülőtérre – panaszolta olvasónk, aki szerint „gombamódra elszaporodtak a hiéna taxisok a reptéren”. Olvasónk szerint „egyszerűen lehetetlen beszállni a taxitársaságtól hívott, előre rendelt rendes taxiba, mert a kijelölt helyen, nem éppen bizalomkeltő, tagbaszakadt taxisok kínálják szolgáltatásukat”, sőt, „nyakukban egy stopperórával 10 percen keresztül állnak a kijelölt helyen, hisz azután a beléptető rendszer már fizetőssé válik”.

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta: a cég is felfigyelt arra, hogy körülbelül 60-80 „kevéssé bizalomgerjesztő külsejű figura” taxizik a reptéren. A jelenlegi szabályozás szerint csakis a Budapest Airport előzetes és írásos hozzájárulásával lehet bármilyen kereskedelmi vagy marketingtevékenységet végezni a repülőtér területén, de a cégnek nincs kényszerítő eszköze a szabály érvényre juttatásához.

A rendőrség szabály- vagy törvénysértés esetén tudna közbeavatkozni, ezt viszont csak tettenéréssel lehetne bizonyítani. Hardy kiemelte: hiába szerződtetne magán-biztonságiszolgálatot a Budapest Airport, annak sem lennének hatósági jogosítványai.

A Budapest Airport az érkezési oldalon szórólapokkal és plakátokkal hívja fel az utasok figyelmét, hogy az illegális taxisok szolgáltatásai „veszélyesek, a minőséget és biztonságot pedig a cég nem tudja garantálni”. Hardy szerint a Budapest Airport szorosan együttműködik a BKK-val, a Fogyasztóvédelemmel és a BKIK taxis szervezetével, hogy „közös és hathatós megoldást találjanak a problémára”, de Hardy szerint a kérdés a budapesti taxistársadalom ügye, akik „nem tudják vagy merik maguk közül kizárni a vétkeseket”.

A szabadúszó taxisok a Főtaxinak és a Budapest Airportnak is bevételkiesést jelentenek, de Hardy szerint vesztes az egész ország is egyben: „az ország megítélésnek és az idegenforgalomnak árt, hogy kigyúrt, kopasz alakok fogadják az először Budapestre érkező külföldieket.”