Orbán megszüntetné az Erzsébet-utalványt?

2013.11.06. 14:42

Orbán Viktor határozottan követeli az Erzsébet-utalvány kivezetését a közszférából, ám nagyon nagy a háttérben zajló lobbiháború, döntés csak a jövő héten születhet – értesült az Origo. A lap forrásai szerint a Szép-kártyás érdekcsoportok állnak a háttérben.

Nehéz lehet az utalvánnyal szembeni fordulatot a kormánynak megmagyaráznia, hiszen csak tavaly vezették be, és eddig nagy sikerként könyvelték el működését. Ráadásul, mint az Origo szerint a megtartás mellett érvelő miniszterek fogalmaznak, Erzsébet-utalvány nélkül „a munkahelyi étkezés biztosítása helyett hülyeségekre is elszórhatnák a pénzt a dolgozók”.

Most még sok alternatíva is az asztalon van: lehet, hogy készpénzesítik, lehet, hogy a Szép-kártyához terelik át, de az is lehet, hogy megtartják az Erzsébet-utalványos juttatást.

A sajtóban már több helyen megjelent, hogy a kormány az Erzsébet-utalvány megszüntetésén vagy gyökeres átalakításán gondolkodik. Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) és számos más érdek-képviseleti szervezet például közleményben tiltakozott a felvetés ellen, szerintük munkahelyek szűnnének meg, és a kiskereskedelmi forgalom is csökkenne.

Az Erzsébet-utalvány jelenleg a legnépszerűbb cafeteriaelem. Nyolcezer forintig adható kedvezményesen, és idén már nemcsak hideg-, hanem melegélelmiszerre is válthatók. Idén nagyjából a teljes kiskereskedelmi forgalom 1-2 százalékát tették ki az Erzsébet-utalványban történő fizetések.