2500 devizahiteles per van

2013.11.07. 16:40

A devizában nyújtott kölcsön- illetve lízingszerződések közül 2,5 ezer van per alatt, 60 fejeződött be jogerősen, ebből hatot veszítettek el a bankok és lízingcégek, de felülvizsgálatra ezekben az ügyekben is a Kúriához fordulnak, mondta Korba Szabolcs, az OTP Bank főosztályvezetője a lízingkonferencián csütörtökök Herceghalmon.

Wellmann György, a Kúria polgári kollégiumának elnöke közölte: a Kúria felméri az eddigi döntéseket, de a jogi helyzet tiszta, legfeljebb részletekben vannak véleménykülönbségek a bírák közt, a devizahitelek problémájának megoldása a bíróságoktól nem várható.

Az utóbbi időben az adósok az átláthatóság hiánya miatt indítják a pereket. Ezt egyes ítéletek úgy értelmezték, hogy a szerződés aláírásakor előre kell látnia az ügyfélnek a havi törlesztő részleteinek nagyságát. Ahol azonban a tőke az árfolyam-változástól függ, nem határozható meg előre minden törlesztőrészlet.

Nyáron, amikor az árfolyamrésről döntött a Kúria, azt várták, hogy jogi megoldás születik a devizahitelekre. Néhány napja a kormány képviselője azt nyilatkozta, hogy a bíróságtól várják, tegye rendbe a helyzetet. Egyedi ügyek sokaságában való döntéssel azonban nem oldható meg a probléma, vélte Wellmann György. A szerződés érvénytelenségével kapcsolatban azt mondta: az érvénytelenségi oknak a szerződéskötéskor kell fennállnia, a perekben viszont az időközben bekövetkezett árfolyamváltozás a probléma.

Közérdekű kereset még nem indult, ellenben vannak akár több száz fős csoportos keresetek, amelyeket viszont perjogilag nem lehet kezelni. Újabban csak az érvénytelenség megállapítását kérik a hitelesek a bíróságtól, úgy gondolva, hogy az érvénytelen szerződés alapján nem kell teljesíteni.

A Magyar Nemzeti Bank csütörtökön publikált jelentésében egyébként az árfolyamgát jelentősebb átalakítására és a hitelek kamatozásának szabályozására tesz javaslatot. A Matolcsy György vezette MNB szerint a jelenleg kormányrendeletben szabályozott referenciakamathoz kötött árazást a már meglévő hitelekre is kötelezővé tennék, vagyis a 2012 előtti szerződésekre is kiterjesztenék.

Javasolják a családi csőd bevezetését is, a problémás jelzáloghitelek állománya a bankrendszerben eléri a 900 milliárd forintot, nagyjából 120 ezer családot érint. A jelentés szerint összesen 5400 milliárd forintnyi jelzáloghitel van a családoknál, ebből 3300 milliárd lakáshitel, amiből 1800 milliárd forintnyi állomány devizahitel.