Megtévesztette fogyasztóit az MTelekom

2013.11.07. 14:04

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy a Magyar Telekom megtévesztette a fogyasztókat, amikor az olcsó földgázszolgáltatását népszerűsítette. A hivatal ezért 20 millió forint bírságot szabott ki a vállalkozásra.

A vállalkozás tavalyi hirdetéseiben 5 százalékos Energia Start és 8 százalékos Extra díjkedvezményt ígért a gázszolgáltatás díjából. A kedvezmény igénybe vételének feltétele volt, hogy a fogyasztó előfizetője legyen valamely THome hírközlési szolgáltatásnak is, valamint az is, hogy a telefonszolgáltatásra a fogyasztó hűségidőt vállaljon 12 hónapra.

A reklámokban meghatározott összegű (pl. „éves szinten elérhető megtakarítás: 16 400 Ft”) megtakarítási lehetőségeket mutatott be, ugyanakkor a hirdetett mértékű kedvezményeket a vizsgált időszakban szerződött ügyfelei csak 2012. augusztus 31-ig vehették igénybe, szeptember 1-jétől megváltozott a vállalkozás szabályzata. Ez után az 5 százalékos Energia Start kedvezmény 3 százalékra, a 8 százalékos Extra pedig 5 százalékra csökkent.

A változás miatt a fogyasztók a várhatónál rövidebb ideig, illetve kisebb mértékben juthattak hozzá a korábban hosszabb ideje népszerűsített kedvezményekhez. A fogyasztók számára nem derült ki a reklámeszközök üzeneteiből, hogy a kedvezmény mértékek változhatnak.

A Gazdasági Versenyhivatal ezért 20 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. A bírság meghatározásánál enyhítő körülmény volt, hogy a cég jelenleg az egyetlen, a lakosság számára elérhető alternatív piaci szereplő, illetve, hogy a kedvezmények mértékének csökkenése ellenére a fogyasztók még így is kedvezőbb díjat fizetnek az egyetemes szolgáltatói díjnál.