NGM: Csökken a növekvő államadósság

Portfolio
2013.11.07. 16:55

Szinte biztos, hogy idén év végére nőni fog tavaly év végéhez képest a GDP-arányos államadósság, hiába tiltja ezt az alkotmány, írja a portfolio.hu. Az ok az őszre tervezett dollárkötvény-kibocsátás, az NGM a portálnak írt válaszában közvetve elismerte az álamadósság elleni harcban történő visszalépést, de nem aggódik az alkotmányban rögzített adósságszabály megsértése miatt.

adossaguj131107.png

Varga Mihály a héten a Bloombergnek adott interjújában utalt arra, hogy újabb 2 milliárd dollár értékű devizakötvény kibocsátását tervezi még idén ősszel. Ennek természetesen nagy hatása lesz az adósságrátára is, ami a portfolio.hu becslése szerint 80,6 százalékra kúszna fel, miközben az alaptörvény csökkenő adósságrátát ír elő, 2012 végén pedig 79,8 százalékon állt a mutató.

Az NGM szerint mégsem sért alkotmányt a kormány a kibocsátással: „Az alaptörvényben foglalt adósságszabály 2013. évi teljesülésére semleges a dollárkötvény-kibocsátás. A tárgyévet követő év első felében lejáró adósság előfinanszírozásának céljából tárgyévben bevont forrás ugyanis nem növeli az adósságszabály szerinti adósságot” – érvelt a tárca a portálnak küldött válaszában. Szerintük a kibocsátás azért levonható tétel, mert a jövő évi devizalejáratok finanszírozását szolgálja.

A portfolio.hu szerint ez valóban lehetséges, a 2011-ben életbe lépett új fiskális szabályrendszer gumiszabályát kihasználva még tartósan emelkedő adósságpálya mellett is kimutatható akár az is, hogy az adósságszabály elvárásai teljesülnek.