Új helyen dőlhet el, mennyi lesz a bérünk

2013.11.07. 21:44

Lassan tudatosulnak a munka törvénykönyvének változásaiból fakadó új munkajogi szabályok. Sem a munkaadok, sem a munkáltatók mindig nem használják ki teljesen a törvényben megteremtett lehetőségeket – írja egy szakmai konferencia nyomán a Munkajog.hu.

„Nem tudatosult annak a lehetősége, hogy az esetek jelentős részében kollektív megállapodásban azt csinálnak, amit akarnak” – nyilatkozta a szakmai portálnak Pál Lajos munkajogi ügyvéd. Szerinte nem igaz, hogy a jogszabályi változással szűkültek volna a munkavállalói érdekképviseletek jogai, leszámítva a szakszervezeti kifogás jogát. A törvény ugyanis általános tényállásokat rendez, nem a konkrétakat.

A kollektív szerződések egy kevesek által ismert, de lényegi eleméről beszélt Berke Gyula, a PTE munkajogi tanszékének vezetője is. „Nem véletlenül nevezik sok helyütt tarifaszerződésnek a kollektív szerződést: azért, mert bértételek szerepelnek benne.” A magyar kollektív túlnyomó többsége – a szakértő szerint 90 százaléka – még nem ilyen „kulturális, tradicionális okokból”, pedig az egésznek „ez volna az értelme”. Szerinte az új törvény arra lesz jó, hogy ilyen irányba mozdítsa, alakítsa a gyakorlatot.