Meglódult az ipar, jobban megy az export is

2013.11.08. 09:42

847 millió eurós aktívum halmozódott fel szeptemberben a külkereskedelmi mérlegben, írja a KSH jelentése alapján a Portfolio. Bár az ősz eleje hagyományosan a nagy többlet időszaka, a szám még így is nagyon magasnak mondható: utoljára két és fél éve láthattunk ekkora többletet. Így már az első három negyedév összesített aktívuma is történelmi rekordon áll.

időarányos keresk mérleg.png

Jó hír, hogy a többlet oka a meglóduló export. Igazából 2011 óta most először mutatkozik igazán esély arra, hogy a kivitel kitörjön a stagnáló trendjéből. Szezonális igazítása szerint euróban mérvbe az exportunk történelmi csúcsra ért.

export alakulása.png

Az előzetes adatokból még nem derül ki, hogy mi mozgatta meg a kivitelt ennyire. A legvalószínűbb, hogy az ugrást az autóeladások okozhatták, hiszen az export kapacitások főképp itt bővültek az utóbbi időben. Ennél is jobb hír lenne, ha kiderülne, hogy a korábbi húzóerőnek számító alágak (például elektromos berendezések) is megindultak a növekedési pályán. Ez december elején, a részletes számok megjelenésekor derül majd ki.

export import olló.png

A KSH-nál ma megjelent ipari termelési adatok is biztató élénküléséről számolnak be. Szeptemberben az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési 1,8 százalékkal nőtt. Így az éves bővülés már 3,1 százalék. A tavaly év végi visszaesés után meggyőző az ipari  korrekciója: az első kilenc hónapból mindössze egy volt olyan, amikor nem bővült a termelés volumene.

ipari termlelés alakulása évesnövekedés.png

A termelés ezzel a felfutással érte el, hogy az első három negyedév összesített teljesítménye immár eléri a 2012-es év hasonló időszakában látottat.

ipari termelés alakulása előzőévhez.png
Fotó: KSH / Portfolio.hu

Az igazán érdekes időszak majd csak most érkezik. A tavaly év végi leállás okai ugyanis nem igazán ismertek. Elképzelhető, hogy az európai konjunkturális megingás eredménye - ez esetben bizakodhatunk abban, hogy az év vége felé közeledve egyre szebb számokat látunk. Ugyanakkor amennyiben a november-decemberi visszaesésnek szerkezeti okai vannak (pl. ha az egyre nagyobb súlyú autógyártásban megszokottabb az év végi leállás), akkor az idén is megnézhetjük a visszakanyarodó indexeket.