A Mol az INA eladására készül

2013.11.08. 18:01 Módosítva: 2013.11.08. 19:49

A Mol INA-ban lévő részesedése eladásának előkészítésére adott felhatalmazást a cég igazgatósága az ügyvezető testületnek - közölte a Mol a BÉT honlapján pénteken.

A közlemény megfogalmazása szerint arra hatalmazta fel a Mol igazgatósága az ügyvezető testületet, hogy "olyan megállapodást kössön a horvát kormánnyal, amely értékteremtést tesz lehetővé az INA növekedési stratégiájának megvalósításával".

Ezzel egyidejűleg felhatalmazza a cégvezetést, hogy készítse elő a cég INA-ban meglévő részedésének értékesítését, "hogy maximalizálni tudja befektetésének értékét". Megkerestük a Mol szóvivőjét, de egyszer sem vette fel a telefonját.

Egy névtelenséget kérő, de a cég ügyeit követő elemző szerint a mostani bejelentés annyiban új fordulat a Mol-INA pávatáncban, hogy ezzel a lépéssel a Mol komoly nyomást tett a horvát kormányra. Ebben az értelmezésben ez a bejelentés nem arról szól, hogy bedobja a lapokat a Mol, csak arról, hogy üzen a horvátoknak: döntsenek, hogy az INA jövőjét politikai vagy piaci alapon tervezik. Utóbbi esetben a Mol biztosan nem szállna ki szívesen a horvát cégből, viszont a horvát politikai irányítás erősödéséhez nem lenne kedve.  

A horvátoknak persze nincs jogi eszköz a kezükben, hogy a Mollal 2009 januárjában kötött szerződést felülírják, így tehát jogszerűen sehogy nem tudják elérni, hogy az INA-menedzsmentbe a kormánynak a mostaninál nagyobb beleszólása legyen. Ezt legfeljebb a cég közgyűlésén keresztül érhetnék el, ahol viszont csak 44 százalékuk van szemben a Mol 47 százalékával, így nagyon nehéz lenne egy olyan többséget szerezniük, ami aztán befolyásuk növelése mellett áll ki.

Az elemző szerint a mostani, részvényeladásra vonatkozó bejelentés technikailag semmi különöset nem jelent, egyszerűen csak a részvényeseket kellett tájékoztatni arról, hogy egy ilyen forgatókönyvre - ha nagyon kis eséllyel is - azért készüljenek. 

Óriásiak a nézetkülönbségek

A bejelentésnek valószínűleg köze van ahhoz, hogy a horvát kormánnyal folytatott mai tárgyalás eredmény nélkül zárult a Mol és horvát kormány között. Itt az derült ki, hogy ég és föld a nézetkülönbség az INA működtetéséről. A horvátok szerint a horvát törvényekhez nem passzol, hogy a Mol van többségben a igazgatóságon belül. A Mol szerint viszont ez teljesen rendben van.

D  VG20110403009
Fotó: Varga György / MTI

A horvát állam birtokolja az INA részvényeinek 44,84 százalékát, a Mol-é 49,1 százalék és az irányítói jogok. Itt egyébként elolvashatja, hogy hogyan alakult így a horvát olajtársaság sorsa.

Fenyegetés is lehet csak

A Mol INA-részvényeinek eladása valójában egyik félnek sem érdeke, a horvátok igazából a cég feletti irányítást szeretnék visszakapni. Korábban az Index azt írta, az a lehetőség, hogy a horvát állam megvenné és megtartaná a Mol pakettjét, fel sem merülhet, alighanem pénze sem lenne egy ekkora tranzakcióra.

Az eladás valójában nem áll az érdekükben, ők csak az irányítást szeretnék visszaszerezni. Az, hogy most az állam felkérte a Molt a részvények eladására, tekinthető fenyegetésként, korábban a háttérben állítólag már a Mol is fenyegetőzött ezzel. Vevőként ugyanis elsősorban az oroszok jöhetnek szóba, akik aligha lennének kedvesebb gazdák a horvátok szemében, mint a magyarok.

Eddig sem gazdasági érdekek, hanem a horvát nemzeti öntudat csáklyázta meg a Mol legutóbbi tulajdonszerzési kísérletét az INA-ban. A magyar olajipari vállalat és a horvát társaság közel egy évtizede kezdte meg az összefonódást, 2008 óta már a Mol a legnagyobb részvényes és a menedzsmentet is ő viszi, a nyolcszázalékos közkézhányad megvásárlásával mindez papíron is így lett volna.

S&P: Leminősítést is vonhatna maga után

A Molnak az INA részesedés értékesítése nem lenne jó forgatókönyv, véli a Standard & Poor's is, amely még októberben negatív kihatású osztályzati felülvizsgálat alá vette a Mol „BB plusz" szintű hosszú távú vállalati adósi besorolását, az INA-ban meglévő részesedés körüli fejleményekkel indokolva a döntést.

A hitelminősítő jelezte, ha arról értesül, hogy a Mol nagy valószínűséggel csökkenti tulajdonosi részesedését, akkor a magyar szuverén osztályzat szintjével azonos besorolást állapíthat meg a magyar olajipari cégre, ami a Mol besorolásának egyfokozatú leminősítését jelentené. A döntést az MTI beszámolója szerint arra alapoznák, hogy szűkül a Mol tevékenységének földrajzi sokszínűsége, és a hitelminősítő nem venné figyelembe azt sem, ha a Mol megfelelő juttatásban részesülne a 49 százalékos részesedés fejében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a Mol INA-részesedésének csökkentése jelentősen szűkítené a Mol-csoport tevékenységének földrajzi kiterjedtségét, és ellentétben állna a magyar cég korábbi terjeszkedési stratégiájával. Az INA adja a csoport összesített tartalékainak és termelésének 36-38 százalékát, emellett a csoport két olajfinomítóját is a horvát cég ellenőrzi.

Véleményük szerint, ha a Mol eladná INA-részesedését, akkor jelentősen növekedne a „gyenge magyar gazdasággal" szembeni kitettsége. Ilyen körülmények közepette a Standard & Poor's valószínűleg nem tartaná fenn a „BB" magyar szuverén hosszú távú adósosztályzatnál jelenleg egy fokozattal jobb besorolást a Molra, áll elemzésükben.

A horvátoknak nincs rá pénzük

Nincs mód arra, hogy a horvát állam megvásárolja a Moltól az INA részvényeit – írta meg nem nevezett magas rangú kormányzati forrásra hivatkozva a Jutarnji List. A horvátok nemrég még attól tartottak, hogy nincs pénzük megvenni az INA-t a jelenlegi helyzetben inkább.Vevőként ugyanis elsősorban az oroszok jöhetnek szóba, akik aligha lennének kedvesebb gazdák a horvátok szemében, mint a magyarok.