Magyar cég gyártja a BMW-villanyautó váltóházait

2013.11.10. 09:10

Magyarországon körülbelül 10 ezer ember dolgozik a németországi BMW autógyárnak több mint 50 különböző beszállítón keresztül, a BMW vadonatúj, i3-as villanyautójához az alumínium váltóházakat az egyik magyarországi beszállító, a békéscsabai Csaba Metál Kft. gyártja.

A régióban Magyarország a BMW legnagyobb beszállítója, összesen 54 itteni cég gyárt különböző alkatrészeket a cégcsoportnak és további 42 vállalatot potenciális jövőbeli beszállítói partnernek tartanak.

Baudouin Denis, a BMW Magyarország ügyvezető igazgatója "láthatatlan gyárnak" nevezte a magyarországi beszállítói bázist, akiknél összesen egymilliárd eurót költenek el alkatrészekre.

A BMW régiós beszerzéseit koordináló Mátyus Péter elmondta, hogy a cég folyamatosan keresi a régióban és Magyarországon is az új beszállítóit, az autóipar rendkívül magas követelményeinek azonban nehéz megfelelni. Minden szerződéskötést komoly minősítési eljárás előz meg és az is szempont, hogy a cég a termékfejlesztés kezdeti szakaszában is közreműködjön.

Az 54 magyarországi beszállító közül nem éri el a tízet a magyar tulajdonú cégek száma, a többi mind külföldi társaság leányvállalata.

Kivétel a Csaba Metál

Az egyik kivétel az 1993-ban alapított békéscsabai Csaba Metál Zrt. A cég tulajdonosa Majoros Béla, aki egy korábbi kovácsműhelyt bérelt ki, majd nagynyomású alumíniumöntéssel kezdett foglalkozni. Tavaly már 28 millió euró volt a cég árbevétele, az idén pedig 35 millió eurót várnak.

A továbbra is egyedüli tulajdonos kezében lévő Csaba Metál többek között az Audinak, a BMW-nek, a Chryslernek, a Fordnak, a Jaguárnak, és a Volkswagennek állandó beszállítója, de kis darabszámú megrendeléseket is vállal: készítettek például 5000 darab alumínium vészkioldókart a Ferrarinak és a Maseratinak.

Az elmúlt két évben 100 új munkahely jött létre a Csaba Metálnál, jelenleg már több mint 660 ember dolgozik itt.

A BMW idén nyáron bemutatott villanyautójához, az i3-ashoz a Csaba Metál gyártja a váltóházat, amiből összesen 190 ezer darabra kapott megrendelést, ezt a mennyiséget a tervek szerint 7 év alatt kell legyártaniuk.

A másik beszállító

A BMW egy másik hazai beszállítója a német tulajdonú egri ZF Lenksysteme Hungária Kft., ami kormányzástechnikai berendezéseket és más alkatrészeket készít személy- és haszonjárművekbe. A német ZF cégcsoport 18 gyárat üzemeltet a világ 8 országában. A 2008-ban alapított egri cég termelésének 80 százalékát a hidraulikus szervókormányművek adják, a maradék 20 százalék pedig kormányoszlopokból és kormánytengelyekből áll. A 600 embert foglalkoztató cég az idén 200 millió eurós bevétellel számol.

A BMW tavaly közel 1600 BMW-t és 123 Mini-t adott el Magyarországon.

Az elektromos autók piacán is sikerre számít, a 170 lóerős villanymotorral szerelt i3-as modellre például világszerte már 8000 megrendelés érkezett úgy, hogy még nincs a szalonokban az autó.

Nálunk nincs megfelelő infrastruktúra

A BMW villanyautóinak sorsa egyelőre még képlékeny Magyarországon, ugyanis a 2013 év végi piacra lépést csak azokban az országokban tervezik, ahol az elektromos közlekedés iránti igény a legígéretesebb és ahol a közterületi töltési infrastruktúra a leginkább kiépült. Magyarország egyelőre nem tartozik ezen országok közé, de az MTI úgy tudja, több gyártó is igyekszik majd elérni a kormányzatnál, hogy az elektromos meghajtású autók vásárlói kapjanak olyan kedvezményeket - például ingyenes parkolás -, amelyek segítenek elterjeszteni az elektromos közlekedést.