Kína tovább lépeget a kapitalizmus felé

2013.11.11. 12:51
10-15 százaléknyi magántőkét várnak az állami gigavállalatokba. A gazdaságirányítás kiemelt célja ugyanis Kína fenntartható fejlődése, ehhez viszont kellenek a magánbefektetők is. Az állami vállalatok pontos reformtervét csak később adja ki a párt.

A jövőben akár 10-15 százalékos tulajdonrészesedést is szerezhetnek a magántőke-befektetők a kínai állami vállalatokban – jelentette be a kínai állami vagyonfelügyelet (SASAC) elnökhelyettese.

Huang Su-ho a China Dailynek azt nyilatkozta  hogy szívesen veszik a magánvállalatok és befektetők nagyobb arányú pénzügyi szerepvállalását, amivel a döntéshozatalban is nagyobb szerephez juthatnak. A vagyonfelügyelet közvetlen irányítása alá 121 állami nagyvállalat tartozik.

Arra felvetésre, hogy a magántőkések jelentős része számára gond, hogy az említett vállalatok nagyon nagyok, azt mondta, hogy elképzelhető magáncégek közös tulajdonszerzése vagy összefogása is egyes projektek esetében. 2012 végén a központi állami vállalatok vagyonának értéke elérte a 44,8 billió jüant (7,35 billió dollár).

2013 elején a legnagyobb állami vállalat, a China National Petroleum Corp vagyona 2,2 billió jüanra (mintegy 80 ezer milliárd forint) rúgott, míg a legnagyobb magánvállalat, a Fosun 150 milliárd jüannal (mintegy 5400 milliárd forint) rendelkezett.

Az állami vállalatok reformja, rendszerük strukturális átalakítása és megújítása döntő szakaszba érkezett Kínában – jelentette ki Huang Su-ho. Azt is elmondta, hogy a gazdaságirányítás kiemelt célja a tulajdonszerkezet diverzifikálása, ezzel is a kínai gazdaság fenntartható fejlődését kívánják elősegíteni.

Az állami vállalatok reformjának részletes kidolgozása a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának most folyó harmadik ülése után várható.