Húszból kettő nem is laktózmentes

2013.11.12. 12:59

Laktózmentesként árult termékeket ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH); az eredmény lehangoló volt, húszból két esetben ugyanis súlyosan átlépte a határértéket a laktóz – derült ki a hatóság közleményéből. A laktózérzékenyeket átverő gyártókat megbírságolta a hivatal.

Az NFH élelmiszer- és vegyipari laboratóriumában csaknem 20 laktózmentesként árusított termék tejcukortartalom-vizsgálatát végezték el. Az ellenőrzött termékek között volt tej, tejföl, joghurt, túró, habtejszín, sajt, kakaóital, valamint cappuccinopor és vajas keksz is. A vizsgált termékek többsége megfelelt a vonatkozó követelményeknek, két terméknél viszont a laktóztartalom vizsgálatánál a vonatkozó határérték csaknem kétszeresét mutatták ki.

A hatóság adatvédelmi okokból nem hozta nyilvánosságra a két gyártó nevét, csak annyit közölt, hogy ez tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak minősül, mivel a termék összetételére utalva valótlanul tüntették fel a laktózmentes jelzést. Ők az NFH szerint nemcsak minőséggel tévesztették meg a fogyasztókat, hanem az egészségüket is veszélyeztetik.

Ha egy laktózintoleranciában szenvedő beteg – összesen a hivatal szerint nagyjából a magyar lakosság harmada – tejcukrot tartalmazó élelmiszert fogyaszt, az hasmenést, haspuffadást, esetleg hasi görcsöket okozhat.

A fogyasztóvédelmi hatóság a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytató gyártók ellen a szükséges intézkedéseket megtette, mindkét esetben fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki. A vonatkozó szabvány szerint tejcukormentesnek az az élelmiszer nevezhető, amelynek laktóztartalma fogyasztásra kész állapotban legfeljebb 0,1 gramm per 100 gramm.