no

Nagyot nőtt a gazdaság

2013.11.14. 09:05 Módosítva: 2013.11.14. 09:35
A negyedévvel ezelőtti gyorsbecsléshez képest érezhetően gyorsult a gazdasági növekedés. Legutóbb bár nagy vitát kavart, inkább csak stagnálásról beszélhettünk, most viszont már tényleg lehet a növekedés kifejezést használni. De ahhoz, hogy ez tartós legyen, több gazdasági szektornak jobban kellene teljesítenie.

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2013 III. negyedévében 1,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva (pdf). A növekedést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta, ennél sokkal több részletet még nem lehet tudni.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékkal növekedett a bruttó hazai termék. Ez most csak egy gyorsbecslés, a végső adat ettől eltérhet. 

 

Kijöttünk a recesszióból, de

Összességében a hazai gazdaság az év első felében kimászott a recesszióból, míg a harmadik negyedévtől érdemben gyorsulni kezdett – mondja Balatoni András, az ING Bank elemzője. A javuló külső konjunktúra kedvező hatást fejt ki az exportra, emellett a jegybank Növekedési Hitelprogramja szintén hozzájárul a javuló belső kereslethez, mivel a hitelkínálati korlátok oldása révén jelentős mennyiségű elhalasztott beruházás végrehajtását teszi lehetővé.

Fontos azonban megjegyeznünk, hogy a hosszú távú növekedési kilátások továbbra sem rózsásak hazánkban: a legtöbb számítás szerint a hazai potenciális növekedés mindössze fél százalékot ér el. A ciklus záródása, a konjunktúra javulása rövid távon érdemi növekedést fog produkálni, azonban a tartós fellendüléshez érdemi beruházási fordulatra van szükség.

Nem lesz kolbászból a kerítés, de

Varga Mihály nagyon bízott a jó negyedéves GDP-adatban, és szerinte az idén összesen 1 százalék körül, jövőre pedig 2 százalék körül növekedhet a magyar gazdaság. A napokban azt is elmondta, hogy az optimizmusát az is erősíti, hogy a kormány egy jó állapotú gazdaságot hozott létre az elmúlt 3 év konszolidációja után.

„Növekednek a munkahelyek, stabilizálódik a gazdaság, kisebb mértékű az adósságunk, az infláció mértéke történelmi mélyponton van. Mindezek azt mutatják, hogy jövőre – ha nem is lesz kolbászból a kerítés –, de sokkal jobb helyzetben lesz az ország, mint idén" – magyarázta a véleményét Varga.

A mezőgazdaságon múlt, de erre nem lehet alapozni

Az elemzői előrejelzések szerint 0,8 százalékos éves növekedési adatra számíthattunk, de az előrejelzések igen széles skálán mozognak 0,7 százaléktól 1,5 százalékig a
Portfolio.hu rövid felmérése szerint.

gdppoll-20131111.png

„Az OTP 1,5 százalékot vár úgy, hogy a döntő részét a mezőgazdaság adja” – mondta az Indexnek Eppich Győző, az OTP elemzője. Szerinte ennek az az oka, hogy tavaly nagyon rossz időjárás és gyenge termés volt, idén viszont átlag feletti, így akár 0,8 százalékponttal is segítheti a növekedést a szektor. A vártnál is jobb kukoricatermést korábban több elemző is kiemelte.

Erre azonban pont az előző év példája miatt nem nagyon lehet építeni, a tartósabb növekedéshez a meghatározó szektoroknak is komolyabban erősödnie kéne, mint a például szolgáltatások vagy az építőipar. 

A JP Morgan még többet látott Magyarország utolsó 3 hónapjában: az idei harmadik negyedévre 2,7 százalékos negyedéves GDP-növekedést vártak az korábbi 1,5 százalékkal szemben. A JP Morgan az idei év egészére az eddigi 0,5 százalék helyett 0,6 százalékos gazdasági növekedést jósol, míg 2014-es előrejelzésüket 1,8 százalékról 2 százalékra emelték múlt héten.

A Bank of America-Merrill Lynch közgazdászai egész évre azt becsülték, hogy a gazdaságunk 2,6 százalékkal növekedhet. A Barclays az általa eddig várt 1,1 százalékos bővülés helyett most már szintén 2 százalékos GDP-növekedést vár Magyarországon 2014-ben.

gdpteny-20131111.png

A legjobbhoz képest feleakkorát, 0,7 százalékos növekedést váró Erste elemző Gabler Gergely szerint a GDP-növekedés elsősorban a gyenge tavalyi év miatt gyorsulhatott a harmadik negyedévben. Azt is elmondta, hogy az előző negyedév teljesítményéhez már hozzájárulhatott az MNB Növekedési Hitelprogramja (NHP) is, az Erste elemzői úgy látják, hogy az NHP keretében érezhetően emelkedésnek indult a kkv-hitelállomány a korábbi fokozatos csökkenés után.

A felminősítés még igen távoli

A Moody's a fentiek ellenére mondjuk sokkal pesszimistábban látta a magyar gazdaság valós helyzetét. A múlt héten kiadott országjelentésük szerint hitelminősítési szempontból az első számú kihívás a magyar gazdaság korlátozott középtávú növekedési potenciálja. Amit ráadásul olyan tényezők rontanak, mint

  • a gyenge demográfiai mutatók,
  • a térségi összehasonlításban alacsony foglalkoztatási ráta, valamint
  • a rossz beruházási klíma.
gdpelore2-20131111.png

A bruttó állóeszköz-beruházások rátája csak mostanában fordult pozitív tartományba, miután 17 egymást követő negyedévben zsugorodott. A cég hitelminősítői szempontból a gyengeségek közé sorolja a bankszektorban folyó, hitelforrás-szűkítő hatású mérlegalkalmazkodási folyamatot és a bankok alacsony nyereségességét is, mivel a Moody's szerint ezek a tényezők sem használnak a gazdasági növekedésnek. Ez részben a kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai környezet kedvezőtlen hatását is tükrözi, írták az előrejelzésükben.

Korábban még a Moody'shoz hasonlóan egy másik hitelminősítő, a Standard & Poors sem javította a magyar gazdaság megítélését. Október végi jelentésükben ráadásul a negatív kilátást is megerősítették, jelezve, hogy akár még lejjebb sorolhatnak minket.