Túl alacsony az infláció a németeknél

2013.11.14. 08:00
Németországban az elmúlt hónapban tovább lassult az árak emelkedése. Egyesek már attól sem riadnak vissza, hogy deflációt emlegessenek az infláció rekordszintű süllyedése láttán. Szakértők attól tartanak: ez a gazdasági fejlődés visszaesését vonja maga után.

Németországban az elmúlt hónapban tovább lassult az árak emelkedése, írja azInforádió. Egyesek már attól sem riadnak vissza, hogy deflációt emlegessenek az infláció rekordszintű süllyedése láttán. Ez főleg az üzemanyag és a fűtőolaj árának komoly visszaesésével függ össze.

Három év óta nem volt ennyire alacsony az áremelkedés Németországban, mint az elmúlt hónap során. Idén októberben ugyanis az előző esztendő ugyanazon hónapjához viszonyítva a drágulás szintje alig érte el az 1,2 százalékot. Ennél jobb eredményt csak 2010 augusztusa tudott felmutatni, amikor az infláció éppen hogy egy-százalék volt.

A fogyasztók szempontjából nagyon jó hír mögött az áll, hogy idén ősszel egyre olcsóbb lett a gépkocsi-üzemanyag és a fűtőolaj. A benzintöltő állomásoknál szinte folyamatosan cserélték az árakat - úgyhogy október végén már közel 6 százalékkal olcsóbban tankoltak az autósok, mint a hónap elején.

Erősen drágult viszont a villanyáram, és átlagosan bő 4 százalékkal emelkedett az élelmiszerek ára is, köztük kiváltképpen a tejtermékekért kellett többet fizetni a hónap végén. Némileg olcsóbbak lettek az utazások, ezen belül a szervezett utak kerültek valamivel kevesebbe, mint még a nyáron.

Az infláció lassulása az Európai Központi Banknak is feltűnt, ezért az elnökség nemrég tartott ülésén a központi kamatlábat félről egy-negyed százalékra csökkentette, hogy ezzel is megkönnyítse a hitelek felvételét és közvetve hozzájáruljon a beruházások élénkítéséhez.

Pénzügyi körök szerint a Központi Bank intézkedése feltehetően kapcsolatban áll az esetleges defláció veszélyének elkerülésével, ugyanis - kiváltképpen Németországban - már szóba került a defláció lehetősége is, ami összefügg az árak csökkenésével és a beruházások megtorpanásával. Ez pedig a gazdasági fejlődés visszaesését vonzza maga után.