Orbán: Nálunk lehet tervezni

2013.11.15. 16:30

Gyárat fog építeni Miskolcon a japán Takata, ami főleg biztonsági övek gyártásával ismert a világban. Így hozzávetőleg ezer munkahely jöhet létre a hátrányosabb helyzetű régióban.

Ennek ünnepélyes bejelentésén Orbán Viktor is elmondta a gazdaságpolitikai terveit. A kormányfő teljesen komolyan gondolja, hogy a beruházás a bizonyíték arra, hogy Magyarországon "olyan világ van, ahol lehet tervezni" és a "beruházások megtérülnek".

Majd egy olyan gondolatmenettel folytatta, hogy mivel az autóipar a várakozások szerint növekedni fog, jó döntés volt jelentős részben erre építeni a magyar gazdaságot. Mi több, mi leszünk Európa legiparosítottabb országa. Jelenleg Európában harmadikak vagyunk azon mutatóban, hogy a GDP mekkora arányát teszi ki az ipar, amiből nem azt következtetést vonta le, hogy a sikeres országok nem iparosítottak mindenáron, hanem hogy kellő munkával elérhető az első hely. 

Elmondta még azt is, hogy nemsokára megy Japánba, ahol a miniszterelnöki tárgyalásokon "jó kezdőrúgás lesz", hogy "van egy ilyen megállapodás a zsebében". 

A svájci Stefan Stocker, a Takata első külföldi vezetője annyit mondott el, hogy komplett légzsákokat fognak gyártani az új üzemben. A magasan képzett munkaerő miatt döntöttek Magyarország mellett, pont Miskolcot pedig azért választották, mert az egyetemmel hosszú távú együttműködést szeretnének létrehozni.