Dollárban adósodunk tovább

2013.11.18. 12:16

Tízéves dollárkötvénykibocsátás megszervezésére adott megbízást az ÁKK a BNP Paribas, a Citigroup, a Deutsche Bank és Goldman Sachs pénzintézeteknek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban azt mondta, nagyjából akkora dollárkötvény-kibocsátás következhet még idén, mint ami februárban volt. Akkor 2 milliárd dollár (nagyjából 440 milliárd forint) adósság kibocsátására készült az államkincstár, igaz, végül a nagy kereslet miatt 3,25 milliárd dollár lett belőle. Arra már többször utalt az Államadósság Kezelő Központ is, hogy még idén következhet dollárkötvény-kibocsátás, de ennek a mérete eddig nem volt ismert.

Varga szerint egyébként nem az idei dollárforrások biztosításához van szükség a friss pénzre, mivel az már bőven biztosított. Ráadásul elemzők szerint az alaptörvényben rögzített adósság-szabály sem tenne lehetővé egy nagyobb devizakötvény-kibocsátást, ezért a kétmilliárd dolláros megcélzott szint meglepően nagy. Más kérdés, hogy gazdaságilag érthető az igyekezet, hiszen most az amerikai monetáris politika miatt kedvező a hozamkörnyezet.