Így kerülhet egy cigarettapapír félmillióba

2013.11.18. 13:51

Több érdekesség is található a parlament előtt fekvő adócsomaghoz a hétvégén beadott módosítókban. Néhányról ezek közül már írtunk, például az adómentesen adható sportutalványról, meg a kultúrautalványról, de ezenkívül is akadnak még fontos változások. 

A Napi.hu gyűjtése szerint például a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)  úgy pontosítaná az életbiztosításokra vonatkozó szabályokat, hogy az adómentesség csak a betegség, baleset vagy halál esetén való kifizetésre érvényes. A javaslat szerint cél, hogy a teljes életre szóló biztosítások esetében az adókötelezettség a biztosítás átalakítása során se lehessen elkerülhető.

Az Orbán-kormány találmánya a látványcsapatsportok támogatása az adóbevételekből - az erre fogékony cégek támogatásai 2014-ben már 50 milliárd forintot is elérik az NGM becslése szerint, vagyis az adókedvezményt igénybe vevő cégek ennyi adót nem fizetnek be az államnak, hanem a sportegyesületeknek utalják.

A kormány mostani módosításával ezt a kedvezményt kiterjesztené filmgyártók és színházak támogatására is – némi megkötéssel. A színházak az előző évi jegybevételük 80 százalékáig kaphatnak támogatást, míg a filmgyártó cégek, szervezetek esetében a filmgyártás költségeinek 20 százaléka finanszírozható társasági adó (tao) felajánlásból.

A helyi adókról szóló törvény szerint nem kell a jövőben telekadót fizetni a majorok, a halastavak és a mocsarak után.

Szigorodnak a jövedéki adó dohánytermékere vonatkozó előírásai is: így a cigaretták gépi töltésére alkalmas berendezést – vagy akár „nagyobb kapacitású kézi eszközöket” – csak adóraktári engedéllyel rendelkező cégek számára lehet értékesíteni. További szigorítás, hogy a dohány exportja, kivitele, tárolása is engedélyköteles tevékenység lesz a jövőben.

Csak a nemzeti trafikokban lehet majd cigarettapapírt, dohánysodrót forgalmazni. Az új szabályt megszegőkre durva retorziók várnak: az eddig kilogrammonkénti ezer forinttal szemben százezer forint lesz a bírság a vágott dohánnyal való tiltott kereskedésen kapottak büntetése, a cigarettatöltő berendezés értékesítését 0,5–50 millió forintig büntethetik, egy darab illegális cigarettapapír 500, a dohánysodrók illegális eladása pedig darabonként 15 ezer forintos büntetéssel jár.