Kevesebb lehet az ATM

2013.11.18. 08:32

Csökkenhet az ATM-ek száma, ha a bankok a készpénzfelvételért nem szedhetek díjat, vagyis ingyenesen kell biztosítaniuk egy eddig piaci alapon árazott szolgáltatást, írta a Portfolio.hu. Az intézkedés 42 milliárd forintos tranzakciós illetékfizetési kötelezettséget jelent jövőre a bankszektornak.

A bankok a bevételkiesést úgy enyhíthetik, hogy csökkentik az ATM-ekhez kapcsolódó költségeiket: a legkevésbé kihasználtakat egyszerűen megszüntetik, és az ésszerűség határain belüli méretűre csökkentik a hálózatot. Az automaták megszüntetésével nem enyhíthető bevételkiesés többi részét más banki díjakon keresztül hárítják át az ügyfelekre, így azok járnak rosszabbul februártól, akik eddig nem igazán vettek fel készpénzt.

Eddig nem álltunk rosszul automatákkal: 2013 első félévére már 4800 bankautomatánál vehetünk fel pénzt országszerte, ez 100 ezer főre vetítve közel 50 ATM-et jelent. A Világbank 2010-ben gyűjtött adatai szerint Magyarország a fiókhálózat elérhetőségéhez hasonlóan viszonylag jól áll az ATM-ek 100 ezer lakosra jutó mutatóját tekintve is. Eszerint a világon a 44. helyen vagyunk. Az ATM-ek területi megoszlását tekintve nem meglepő módon Pest megye és Budapest áll az élen, a bankautomaták több mint harmadát itt helyezték el a bankok.

Ismert, februártól havi kétszer 150 ezer forintig ingyenes lesz a készpénzfelvétel az ügyfelek számára, ráadásul bármelyik ATM-nél. Eddig jellemzően a saját ATM-es tranzakciók jóval olcsóbbak voltak a legtöbb számlacsomagnál, nyilvánvalóan azért, mert az idegen ATM-ek használata a bankoknak pluszköltséget jelent. Ezt a helyzetet a bankoknak is kezelniük kell majd egymás közötti szerződéseken keresztül, hiszen nem mindegy, hogy mekkora ATM-hálózatot tesznek elérhetővé egymásnak a bankok ezentúl legalábbis az ügyfelek számára ingyen.