no

Hat centi, kerek, zsíros, mi az?

2013.11.18. 16:47

Múlt héten örömmel nyugtáztuk, hogy az Európai Bizottság hivatalosan is felvette a „hagyományos különleges termékek” listájára a magyar tepertős pogácsát. Most végre megjelent a hivatalos dokumentum is a bejegyzésről, ezt a Vidékfejlesztési Minisztérium küldte el szerkesztőségünknek.

Ebből a tepertős pogácsáról derülnek ki fontos, eddig nem ismert részletek.

A tepertős pogácsa kerek, hengeres alakú, 3–5 cm átmérőjű, 25–50 g tömegű, darált tepertőt és sertészsírt tartalmazó, élesztővel lazított, omlós vagy hajtogatott leveles szerkezetű, sóval és borssal ízesített péksütemény. Felülete vörösesbarna, négyzethálósan rovátkolt. Alja sima, vörösesbarna. Bélzetében a tepertődarabkák egyenletes eloszlásban találhatók.

Az omlós változat rögökre törhető szét, a leveles változat bélzete laza, leveles szerkezetű. Íze a tepertő pörkanyagaira jellemző, kellemesen sós, enyhén borsos fűszerezésű. A termék szárazanyagra számított zsírtartalma 20–30 százalék, lisztre számított 25–40 százalékos mennyiségben tartalmaz tepertőt. A zsírtartalom legalább 60 százaléka a tepertőből származik.

A hétoldalas dokumentum minden részletre kitejedően tisztázza, hogyan készítik a pogácsát, és mellékesen kiderül belőle az is, nem volt könnyű menet a tepertős-ügy. A magyar pogácsadiplomáciának meg kellett küzdenie a Németországgal és Ausztirával is. 

Az osztrákoknak például meg kellett ígérnünk, hogy a „tepertős pogácsa” elnevezés bejegyzése iránti kérelem semmi­féle kedvezőtlen hatást nem gyakorol a „Grammelpogatsche” nevet viselő termékre, és nem jelent veszélyt az e néven forgalmazott termék előállítására.