Varga: Emeltük az adót, a kiscégek kérték

2013.11.19. 08:01 Módosítva: 2013.11.19. 08:08

Varga Mihály az elmúlt időszak leggyakorlatiasabb adótörvényének nevezte a hétfői parlamenti zárószavazásra került normaszöveget, a benyújtott módosításokkal az adózók mindennapi problémáira kerestek megoldást. A nemzetgazdasági miniszter erről a Parlamentben, az adómódosításokról történő szavazással egyidejűleg tartott sajtótájékoztatón beszélt.

Hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy a szabályosan működő vállalkozások terhei csökkenjenek. Olyan módosításokat fogadtak be, amelyeknek egy részét a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen, javaslataikat meghallgatva kezdeményeztek.

Emelkedik a kata

A családi adókedvezmény módosítása – a jövőben a járulék terhére is igénybe lehet venni – 260 ezer családot érint. A módosítás 53 milliárd forintnyi kedvezményt hagy azoknál a családoknál, amelyek korábban nem tudták igénybe venni, mert nem volt elegendő adóalapjuk ehhez.

A házastársak közötti vagyonszerzés illetékmentes lesz, egyenes ági rokonokkal szemben a házastárs hátrébb sorolása meg fog szűnni az illetéktörvényben. A vagyongyarapodás sincs kizárva – mondta a miniszter.

Befogadták a katás vállalkozók azon igényét is, hogy a magasabb közteher fizetése mellé járjon magasabb társadalombiztosítás és munkanélküli ellátás.

A szőlő- és bortermelőknek jó hír lesz, hogy a jövedéki törvény módosítása megengedi a kisebb vendéglátóknak, szállásadóknak, hogy saját szőlőborukat is akár borvacsoraként értékesítsék.

El lehet rontani az adóbevallást

Elfogadták azt is, hogy annak, aki határidő előtt nyújtotta be szja-bevallását, majd rájött, hogy elrontotta, ezt ne kelljen önbevallás alapján korrigálnia, hanem csak a legközelebbi adóbevalláskor helyesbítenie.

Varga Mihály a módosítások közül kiemelte továbbá, hogy jelentősen csökkentik a beruházó kis- és középvállalkozások terheit, a társasági adókedvezmény mértéke 60 százalékra nő, ami a miniszter szerint segíti majd a beruházásokat.

Nem vizsgálják felül az szja-t

A szakminiszter kérdésekre válaszolva kifejtette: az egykulcsos szja-nak az idei lesz az első teljes éve, a számok világosan jelzik, hogy ez egy jól tervezhető adótípus lesz jövőben. A kormány nem készül arra, hogy felülvizsgálja az egykulcsos adórendszert – jelentette ki.

Varga Mihály úgy vélekedett, hogy a 2010-ben bekövetkezett filozófiai váltás az elmúlt hónapokban nagymértékben hozzá tudott járulni ahhoz, hogy a foglalkoztatásban és a munkára ösztönzésben az adórendszertől is támogatást kapjanak a munkaadók és munkavállalók.

A miniszter beszélt arról is, hogy az idei eddigi adatok alapján átlagosan 740 ezer munkavállaló után igényelték a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményeit, s ez nagymértékben segíteni tudta, hogy a foglalkoztatás ne essen vissza.

Így látja 2014-et

Azzal számolnak, hogy 2014-ben a gazdasági növekedés a duplája lesz az ideinek. "Erre jó okunk van, hiszen a harmadik negyedéves adat, az 1,7 százalékos növekedés azt mutatja, hogy az év második felében egy erőteljesebb növekedés lesz, és ez folytatódni fog 2014-ben" - mondta. A növekedés a miniszter szerint többletforrásokat teremt a bevételi oldalon, az infláció tényleges és várható értéke között pedig várhatóan nem lesz akkora mértékű eltérés, mint az idén.

A devizahitelesekről szólva felidézte: a kormány deklarálta, hogy megvárja azt a jogegységi döntést, amely megadja a jogszabályi kereteket a törvényhozás számára, ez kialakítás alatt van. A szakminiszter elmondása szerint már két héttel ezelőtt elkezdte a gazdasági élet szereplőivel a devizahitelek megvitatását, eddig az MKIK-val és a VOSZ-szal találkozott. A másik konzultációsorozat az igazságszolgáltatásban folyik. Ezek lényege az, hogy ha szükséges, a döntések megszülethessenek, de ennek az előfeltétele az, hogy a jogi rendezettség kialakuljon.