Egyeztettek a devizahiteles perekről

2013.11.19. 17:07

Ma volt a devizahiteles perekkel kapcsolatos jogi konzultáció első része, amit már több, mint két hete ígért be a kormány. Erre azért volt szükség a kormánypárti politikusok szerint, hogy eloszlassák a kérdés körüli jogi bizonytalanságot. A leginkább azt szeretnék a kormánynál, hogy a Kúria hozzon egy jogegységi határozatot, hogy ne legyen ennyi egymásnak ellentmondó ítélet, a legfelsőbb bíróságnál azonban érezhetően nem örülnek a politikai nyomásnak.

Sokra ezúttal nem jutottak, de annyit azért jeleztek, hogy jövő héten folytatják az egyeztetés.

A Kúria javasolja a mai egyeztetés után, hogy a jelenlegi, hárommillió forintos értékhatárnál kisebb értékű ügyekben is élhessenek a peres felek felülvizsgálati kérelemmel, azokban a "kivételes esetekben", amikor "jelentős elvi kérdés merül fel". Így a Kúria elé kerülhetnének kisebb értékű devizahiteles ügyek is.

A KIM épületében tartott megbeszélésen részt vett Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a tárca három államtitkára, két helyettes államtitkára, továbbá Székely László ombudsman, Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke, Tóth Ádám, a közjegyzői kamara elnöke, valamint a Kúria, a Magyar Nemzeti Bank, az Országos Bírósági Hivatal, és a Legfőbb Ügyészség képviselői.

Navracsics Tibor a megbeszélést követő sajtótájékoztatón jelezte, hogy a jövő hétre konzultációt kért Darák Pétertől, a Kúria elnökétől. 

A Kúria honlapjára kikerült közlemény a következő állításokat tartalmazza:

  • A Kúria Magyarország Alaptörvénye, és a Bszi. alapján az igazságszolgáltatás, az ítélkező tevékenység szakmai irányítását végzi. Ennek az alkotmányos követelménynek a jelenben és a jövőben is eleget kíván tenni.
  • A Kúria Polgári Kollégiuma folyamatosan elemzi a devizahitelekkel kapcsolatos pereket: annak mennyiségi alakulását, de főleg az azokban felmerülő többrétegű és összetett jogi problémákat, és erről rendszeresen tájékoztatja a közvéleményt.
  • A Magyar Bankszövetség által elkészített javaslat is mutatja ennek a kérdésnek az összetettségét. Amennyiben a megoldáshoz szükséges konkrét jogszabály-tervezetek elkészülnek, annak szakmai véleményezését a Kúria a szokásos eljárási rendben megteszi.
  • A Kúria maga is átérzi a devizaperek társadalmi jelentőségét, ezért javasolta a felülvizsgálati eljárás szabályainak módosítását. Így lehetőség nyílna - kivételes esetben – azokban az értékhatár alatti perekben is felülvizsgálati eljárást kezdeményezni, amelyekben jelentős elvi kérdés merül fel.

(Felülvizsgálati eljárást a jogerős bírói döntésekkel szemben lehet kezdeményezni a Kúrián; jelenleg hárommillió forint az értékhatár.)