Visszatérhet a polcokra a margitszigeti ásványvíz

2013.11.19. 15:01

A Margitszigeti ásványvíz palackozásának újraindításáról szándéknyilatkozatot írt alá a Fővárosi Vízművek Zrt. és a Szentkirályi Ásványvíz Kft. kedden Budapesten.

Először egy megvalósíthatósági tanulmányt készítenek, megvizsgálják egyebek közt a környezetterheléssel, finanszírozással kapcsolatos kérdéseket. Elképzelhető, hogy uniós pénzt is felhasználnának a beruházáshoz, a legkisebb palackozó üzem 2-3 millió eurótól indul.

A Margitszigeten található vízforrás az egyik legismertebbnek számít Magyarországon, amelynek feltárását József főherceg kezdeményezte 1866-ban. A sziget az 1900-as évek elején a főváros tulajdonába került, a palackozást pedig a Fővárosi Ásványvíz Vállalat vette át.

Az államosítás után az üzemet összevonták a jéggyárral, így az immár Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat forgalmazta 1968-tól a Margitszigeti Kristályvizet. 2010. januártól az időközben Fővárosi Ásványvíz és Üdítőipari Zrt.-re átkeresztelt cég a termelést a területen felfüggesztette, így a margitszigeti üzem azóta kihasználatlanul áll.