A Századvég elhatárolódik saját munkatársától

2013.11.20. 09:40

A nap szinte még el sem kezdődött, máris megszületett a legkínosabb közlemény, ami ma születhet: a Századvég letagadná saját munkatársát csak azért, mert egy túl kényes területről írt egy egyébként teljesen objektív, leíró jellegű tanulmányt.

Mint arról kedden beszámoltunk, Virovácz Péternek és szerzőtársának, Tóth G. Csabának a munkájából ismét kiderül az, ami eddig is teljesen nyilvánvaló volt, és amelyről már eddig is több felmérés született: az egykulcsos szja-rendszer a legmagasabb jövedelműeknek kedvezett. Konkrétan: a csökkentés több, mint 74 százaléka az adófizetők legjobban kereső ötödénél landolt. 

Anélkül, hogy a kutatók állításaival vitába szállna, a Századvég Gazdaságkutató közleményt küldött a Napi.hu-nak, amelyben azt írta, „az szja-rendszer átalakításának hatásait bemutató tanulmány – amelynek egyik szerzője a Századvégnél dolgozik – nem a Századvég Gazdaságkutató álláspontját tükrözi”.

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy Virovácz Péternek, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. tudományos munkatársának a Pénzügyi Szemle legutóbbi számában megjelent tanulmánya nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. megbízásából született, és azt szerzője nem a Századvég Gazdaságkutató Zrt. nevében közölte.

A Századvég azt kérte, hogy a tanulmányra és későbbi nyilatkozataira történő utalások esetén a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t mint munkáltatót ne nevezzék meg.