Cséfalvay: Csak eddig voltunk kiszámíthatatlanok

2013.11.20. 13:11

Az elmúlt években nagyon sok reform valósult meg a magyar gazdaságban, amire azt mondhatták a szereplők, hogy , hogy kiszámíthatatlan a kormány. De a gazdaságpolitika kiszámíthatósága az előttünk álló időszakban lépésről-lépésre jelentősen javulni fog és ez jó üzenet lesz a befektetőknek - többek között ezt hangsúlyozta a CNBC-nek adott, mai interjúban Cséfalvay Zoltán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint nincs szó választási költségvetésről, erre nincs is szükségük, arra viszont igen, hogy 3 százalék alatt maradjon a GDP-arányos államháztartási hiány. Erre tehát lehet számítani és ilyen értelemben a 2014-es büdzsé egy unalmas költségvetés. 

Cséfalvay azt hangsúlyozta, hogy megtörtént a gazdasági növekedési fordulat, most már növekedési pályán halad a magyar gazdaság, mivel egészségesek az alapok.

Nem fogalmazott egyértelműen az EU-ról

Az államtitkár azt az ellentmondást, hogy miközben elvileg unalmas a költségvetésünk, de közben folyamatos a csatározásunk Brüsszellel, ideológiai magyarázattal igyekezett feloldani. Érvelése szerint a magyar kormány és az Európai Bizottság között az elmúlt években látott konfliktusok jórészt arra a nézetbeli különbségre vezethetők vissza, hogy mennyire szabad központosított döntéshozatallal irányítani az európai nemzeteket.

Magyarország álláspontja az államtitkár szerint az, hogy Európának a nemzetek közösségének kell lennie, és az egységes piac a legnagyobb előny, de kérdéses, hogy szükségünk van-e ennyire központosított brüsszeli hatalomra. Szerinte ez Brüsszelben is kérdés, és mindössze ennek a két a koncepció küzdelmének egyik eleme az, hogy konfliktusaink vannak az EU-val. 

A devizahiteles probléma megoldásában, a terhek enyhítésében az elmúlt években már sok előrelépés történt, hiszen a különböző kormányzati adósmentő programokkal eddig több, mint 350 ezer embernek segítettek - emlékeztetett rá Cséfalvay. Ezek a lépések az államtitkár szerint abban is segítenek, hogy a magánszektor GDP-arányos adóssága mostanra 130 százaléka körülre csökkenjen, írja a Portfolio.

Jön Matolcsy is még

A kelet-közép-európai körúton lévő CNBC pénzügyi csatorna kilátogatott az ócsai devizahiteles telepre is, ahol az üresen álló házak bemutatása mellett megszólaltatott egy olyan családfőt is, aki családjával együtt kénytelen volt odaköltözni. A Blackberry-t szorongató férfi a megélhetési nehézségekről beszélt, a riportot készítő nő pedig az ócsai telep projektjét azzal foglalta össze, hogy ez is azt az erőfeszítést mutatja, amellyel a kormány a bankrendszerben felhalmozódott rossz hitel állományt igyekszik "kitakarítani".

A CNBC holnap Varsóba látogat, de előtte még ma kora este megszólaltatja felvételről Matolcsy György jegybankelnököt is.