Topmenedzser nem ül tizenötmillió alatt autóba

2013.11.20. 14:55
Könnyebb életre, infláció feletti béremelésre számíthatnak jövőre a magyarországi topvezetők – írja a Figyelő hetilap holnap megjelenő száma. Az elmúlt években nagy többségüknek azzal kellett megelégednie, hogy jó esetben az árszínvonal romlásával tart lépést a fizetésük, reálértékben azonban nem nyertek. A Hay Group Magyarország szerint nem egy helyen be is fagyasztották a béreket, ami egybeesett az egykulcsos adó bevezetésével.

A piac felől érkező hírek szerint jövőre átlagosan négy százalékos emelésre van kilátás a topmenedzserek bérében, ami a kormány által várt 2,4 százalékos infláció mellett tisztes reáltöbbletet jelenthet – írja a Figyelő. Ha pedig az elemzőknek lesz igazuk, s az infláció a két százalékot sem ér el a kormányzati árszabályozás (rezsicsökkentés, ingyenes készpénzfelvétel) miatt, akkor még jobban járnának a négy százalékos emeléssel a cégvezetők.

Miről ismerszik meg a magyar topmenedzser? Például arról, hogy nem ül tizenöt millió forint alatti autóba. A PwC Magyarország tanácsadó vállalat elmúlt két évben végzett felmérése szerint, míg az igazgatók átlagosan 9,5 millió forint értékű céges autókkal furikáznak, a vezérigazgatóknak 15,0 milliós gépjárművek dukálnak.

Az is jól belőhető, milyen márkákkal járnak a felsővezetők: a legmagasabb beosztásban dolgozókat legtöbbször a BMW 5-ös sorozata, vagy egy Audi A6-os várja a céges parkolóban. A hierarchiában egy szinttel lejjebb álló igazgatók körében is népszerű az Audi, de ők az alacsonyabb kategóriába tartozó az A4-est kapják. Sok vállalatnál Volkswagen Passat, vagy Toyota Avensis áll az igazgató szolgálatára. 

A korábbi felmérésekből kiindulva ma egy közepes cég első számú vezetőjének alapbére havi 2-2,5 millió forint körül van, a teljes éves javadalmazása pedig a bónuszokkal, juttatásokkal együtt eléri a 30-45 millió forintot. Cégmérettől függően ennél kevesebbet és többet is lehet keresni, a felmérésekben szereplő csúcsmenedzserek a visszajelzéseik alapján 23-92 millió forint közötti összeggel gazdagodnak egy évben. Az igazgatói szinten átlagosan évi 28-30 millió forint a jellemző éves fizetés. Mármint ha férfi az illető, mert a női vezetők 3-4 millióval kisebb összeggel kénytelene beérni.