Putyin levadásztatná az adóelkerülőket

2013.11.21. 07:26
Az üzleti világ tiltakozása ellenére Vlagyimir Putyin orosz elnök egyszerűen sokkal több megindított büntetőeljárást akarna adóügyekben, ezért szigorítaná a a szabályozást. Medvegyev szerint ez talán nem a legjobb mutatója a bűnüldözés hatékonyságának, és visszajöhetnek szerinte a 90-es évek.

Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy elégtelennek és hatástalannak tartja a büntető törvénykönyv adóügyekre vonatkozó paragrafusait, és az eddiginél sokkal keményebb fellépést ígért.

Az államfő elmondta, hogy egyedül Moszkvában egymilliárd rubel (31 millió dollár) befizetésére köteleztek adóelkerülőket, de csak négymillió folyt be, vagyis gyakorlatilag semmi, idézte a Russia Beyond The Headlinest a Napi Gazdaság.

Ráadásul az összes adóperben csak három embert ítéltek el, közülük is kettőt felfüggesztettre. Alekszandr Brehalov, az Opora Rosszii (Oroszország Támasza) elnöke szerint a büntetőjog liberalizálása katasztrofális hatással volt: míg 2009-ben és 2010-ben 12-13 ezer adóügyben indítottak eljárást, tavaly már csak 2000-ben. Az elnök azt akarja, hogy ezentúl a nyomozó bizottság kapja meg az előzetes vizsgálati anyagokat adóügyekben a belügyminisztériumtól, és minden esetben maga döntse el, kíván-e hivatalos nyomozást indítani.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök november elején bírálta Putyin kezdeményezését, szerinte a megindított büntetőeljárások száma nem reális mutatója a bűnüldözés hatékonyságának. Azt is felhozta, hogy a kilencvenes években gyakran indítottak adókerülési eljárásokat cégek egymás közti harcának eszközeként.

Az orosz üzleti közösség tiltakozik. Mihail Prohorov, az ország hetedik leggazdagabb vállalkozója százezer aláírást akar összegyűjteni Putyin terve ellen, amely szerinte károsan fogja befolyásolni a befektetői légkört. Igor Yurgens, az orosz Iparosok és Vállalkozók Szövetségének alelnöke szerint is újra riválisok háborúiban fog könyörtelenül fellépni az nyomozó hatóság, mivel az üzleti élet nem éppen "kulturált" intézménynek ismerte meg őket.

Putyin szerint mindent megtesznek ennek elkerülésére és megérti az üzleti szereplőket, de meg kell védeni az állam érdekeit.