Jövőre fizethetünk a kártyás vásárlásért is

2013.11.22. 09:53

A kormány nem törli el jövőre a kártyás fizetéseket terhelő tranzakciós illetéket, miközben az már korábban kiderült, hogy a készpénzfelvétel havonta 150 ezer forintig ingyenes lesz. A bankok már többször utaltak arra, hogy nem fogják tudni megtartani a kártyás fizetés ingyenességét, ha marad az illeték.

Ez azt jelenti, hogy valószínű, jövőre érezhető hátrányba került a bankkártya a készpénzzel szemben a fogyasztóknál. Ami mindenkinek rossz lenne: a legtöbb közgazdász szerint a készpénz a korrupció, az adócsalás és úgy általában szürkegazdaság melegágya, miközben az átlátható bankkártyás fizetéseknél sokkal nehezebb csalni.

Várható-e, és ha igen, mikor a kártyás vásárlások illetékmentességére vonatkozó jogszabály beterjesztése a kormány/NGM által? – tette fel a kérdést Portfolio.hu a nemzetgazdasági minisztérium mai online sajtótájékoztatóján. Banai Pétertől, a minisztérium helyettes államtitkára ezt válaszolta:

Az őszi adóváltozások benyújtását megelőzően a Kormány valamennyi adójogszabály módosításra vonatkozó tárcajavaslatot áttekintett, és ilyen módosítást nem terjesztett az Országgyűlés elé. A Kormány a havi 150 ezer forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségének biztosítása mellett döntött, amely kormányjavaslatot már a Parlament is elfogadott.

Amiből az következik, hogy marad az illeték a kártyás vásárlásokon.

A bankok eddig jellemzően nem hárították tovább a kártyás vásárlások esetében a tranzakciós illetéket, viszont fennáll a veszélye, hogy részben tovább romlik a bankok eredménye, részben pedig a kártyás vásárlások díjának megemelése révén hajtják be a bankok a készpénzfelvétel során elmaradó (több tízmilliárd forintos) bevételüket. Így a kártyás vásárlás egyértelműen hátrányba kerül a fogyasztói szokásokban.