Ismét nyereséges a bankszektor

2013.11.22. 12:28

Az előző három hónap vesztesége után ismét nyereséges lett a magyar bankszektor a harmadik negyedévben, derül ki az MNB pénteken közzétett adataiból. A bankok átlagos eredményessége az egy évvel korábbihoz képest is javult, a profitabilitás szintje azonban továbbra is nagyon alacsony, írta a portfolio.hu.

A bankok többségét alkotó részvénytársasági hitelintézetek 13,0 milliárd forintos adózott eredményt értek el a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapjában pedig összessségében 36,2 milliárd forintost. A szövetkezeti hitelintézetek, döntően takarékok nullszaldóval működtek a harmadik negyedévben, az év első kilenc hónapjában pedig 3,6 milliárdos adózott eredményt értek el.

A fióktelepeknél adózás előtt 1,2 milliárd forintos eredménnyel járult hozzá a harmadik negyedév az elő kilenc hónap 11,3 milliárdos nyereségéhez. 

Bár csökkent a bankok vesztesége, továbbra is a negatív tartományban tartózkodnak az elmúlt éves teljesítmény alapján. Bár a bankok többségének magyar számvitel szerinti negyedéves eredménye nem elérhető, nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az egyes hitelintézetek között továbbra is jelentős különbségek vannak.

A harmadik negyedévben is rontotta a bankok eredményét a tranzakciósilleték-bevételek év eleji elmaradása miatt beszedett pótadó, amelyet szeptembertől decemberig négy egyenlő részletben kell befizetniük a költségvetésbe. Az adó összege 75 milliárd forint, az egyes bankok azonban eltérő módon számolták ezt el: volt aki, a teljes összeget a második negyedévben, mások csak az év második felében.