Szja-csökkentésről beszélt Orbán és Varga

2013.11.22. 07:58 Módosítva: 2013.11.22. 08:01
A nemzetgazdasági miniszter lehetségesnek tartja, hogy három éven belül csökkenjen Magyarországon a személyi jövedelemadó (szja) mértéke. A 10 százalék alatti szja bevezetését Varga Mihály középtávon reális célkitűzésnek, Orbán pedig kívánatosnak nevezte.

Varga Mihály azt mondta, a kabinet már eddig is nagy utat tett meg, hiszen a 2010-es kormányváltáskor 32 százalékos volt a felső szja-kulcs, most pedig egységesen 16 százalékos, vagyis megfeleződött. Mindezt úgy érte el a kormány, hogy közben a költségvetés egyensúlyi helyzete nem borult meg.

Arra, hogy milyen időtartamban kell gondolkodni a 10 százalék alatti szja bevezetéséről, a tárcavezető azt válaszolta: „Középtávon ez mindenképpen egy reális cél.”

„Ha az ország három év alatt el tudott jutni oda, hogy megfelezze az adókulcs mértékét, akkor nem valószínű, hogy még három év kell majd ahhoz, hogy tovább csökkenjen” - fogalmazott, megismételve, hogy nagyon fontos figyelembe venni a gazdaság teljesítményének alakulását, a külső piaci körülményeket és az egyensúlyi helyzetet.

A nemzetgazdasági miniszter Japánban beszélt erről, miután helyi idő szerint péntek délelőtt Orbán Viktor kormányfő a Japán–Magyar Üzleti Fórumon mondott beszédében ismét felvetette az egy számjegyű szja bevezetését.

Orbán elmondta az MTI szerint, hogy ő azok közé tartozik, akik szerint a jövedelemadó rossz dolog, ezért „nullaszázalékos” szja-kulcsot szeretne, ami jól hangzik ugyan, de most nem lehetséges. Bízik azonban abban, Magyarország képes lesz elérni, hogy egy számjegyű legyen az szja.