Orbáné a hét mondása, az biztos

2013.11.24. 16:28 Módosítva: 2013.11.24. 16:32
  • A versenyhivatal története legnagyobb bírságát osztotta ki a végtörlesztésnél kartellező bankoknak. A bankok tagadnak és bíróságra mennek. A GVH részleteket is közölt az ügyről, például kihallgatási jegyzőkönyveket és emaileket.
  • Folytatódott az asztalt borító adóellenőr, Horvát András ügye. Az exrevizor kiszivárogtatott egy levelet, amit 2011-ben Fidesz-vezetőknek írt, de nem történt semmi. Az ügyben Rogán Antal és Varga Mihály is megszólalt.
  • A Századvég kutatója szerint a 20 százalék jól keresőnél landolt az adócsökkentés 74 százaléka. A kormányközeli elemzőház és az NGM is elhatárolódott a szerzőtől.

A Raiffeisen távozhat Magyarországról. A bank Ukrajnában és Szlovéniában is karcsúsít. Normális esetben tele lett volna a gazdasági sajtó az esetleges kivonulást magyarázó elemzésekkel, most mégis alig készült ilyen. Ugyanis a hét bankos híre nem ez volt, hanem a Gazdasági Versenyhivatal egy döntése, amiben 9,5 milliárdos óriásbírságot osztott ki a a szektor vezető 11 bankjának. A hivatal szerint

a bankok összedolgozva akadályozták a végtörlesztést.

Az ügy apropója két reggeli volt, ahol banki kockázatelemzéssel foglalkozó középvezetők a devizahitelek kedvezményes visszafizetési lehetőségeiről tárgyaltak. A GVH közölte, hogy nem volt a döntésben semmi politika. Az OTP és a legtöbb érintett bank bírósághoz fordul, de a pénzt még az idén befizetik. A GVH a több éves vizsgálat részleteit is elárulta: többek között kézzel írott feljegyzésekkel és belső banki levelezésekkel bizonyítják, hogy a bank a törlesztés akadályozásával milliárdos károkat okozott az ügyfeleiknek.

A Századvég kutatója szerint a 20 százalék jól keresőnél landolt az adócsökkentés 74 százaléka. A közgazdászok többsége ebben egyetért, de a Századvég ezt nem teheti meg, úgyhogy gyorsan elhatárolódott saját munkatársától. Túl kényes területre tévedt az egykulcsos szja-t vizsgáló kutató, mert nem sokkal később az NGM is elhatárolódott. Sőt, Orbán Gábor szakállamtitkár szerint az egykulcsos adórendszer valójában a növekedés motorja, a kitörés záloga.

   47. heti záró 46. heti záró
BUX   18 566 18 882
OTP   4385 4499
Mol   14 270 14 490
Richter   4390 4450
Magyar Telekom   274 278

Luxus az áfacsalók élete, kockázatuk nincs.

A botrányt kavaró adóellenőr, Horváth András már két éve kitálalt a Fidesz vezetőinek, akik nem tettek semmit az adóhivatal tudtával történő áfacsalások ügyében. Bár a levélnek semmi köze nem volt a politikához, sőt, az is kiderült, hogy Horváth korábban fideszes volt, a nemzetgazdasági miniszternek nem volt jobb ötlete, mint azzal előállni, hogy adótisztviselő ne politizáljon. A miniszter azt is mondta, hogy jó lett volna, ha Horváth tartotta volna magát a NAV belső szabályzatához és felettesei kéréseihez.

Rogán Antal frakcióvezető viszont azt nyilatkozta, hogy az ügyészségnek kell kivizsgálja a NAV-os ügyet és bűnvádi eljárásban kell tisztázni, hogy mi az igazság?

Számháború a gazdaságról

Volt még egy izgalmas halmaza a híreknek. Hogy vajon jobban teljesítünk gazdaságilag, vagy nem annyira? Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint csak eddig voltunk kiszámíthatatlanok. Már megtörtént a növekedési fordulat, de nem azért, mert túl mélyre zuhantunk, hanem mert jók az alapok.

Az EBRD szerint viszont Magyarország húzza le a régiót, a hozzánk hasonló bénázások miatt talán meg is állt a kelet-európai térség átalakulása.

A miniszterelnök Japánban viszont azt magyarázta a japánoknak, hogy nagyon

HASÍTUNK!

Gazdasági miniszterével közösen ugyanitt arról nyilatkozott, hogy három év múlva tíz százalék alatt lesz a jövedelemadó.

Az NGM is kitett magáért: olyan stratégiai koncepcióval állt ki a tárca, miszerint simán lehet, hogy 2030-ra Kelet-Közép Európa gazdasági és szellemi központja leszünk.

És a jegybankelnök Matolcsy György is hallatott magáról: egy szakmai fórumon kormánypárti kampánybeszédet tartott, és nem értette, hogy egyáltalán miért kritizálják.

Közben meg a számok azt mutatják, hogy egyelőre nem leszünk éllovasok, mert a románok és a lengyelek is lenyomhatnak majd. Az is kiderült, hogy őrült tempóban eladósodtak az állami szervek, összesen 121 milliárddal tartoznak, a leglelkesebben a Klebelsberg Központ költekezik. Hogy 60 milliárdos osztogatási hullám jön, például újabb belvárosi tanyaprogram készül, felújítják a rezsibiztos díját, és indul a magyar-indai alap - egyetlen cégnek. Hogy a gazdagok járnak jól a rezsicsökkentéssel, a szegényebbeknek pedig még nőttek is a megélhetési költségei. És hogy jobb a cseh oligarcha, mint a magyar, és az a baj az országgal, hogy nem küldtük el időben a kommunistákat és elrontottuk a privatizációt.

De legalább nemzeti koporsógyártónk legalább már van.

És ami még történt…

Újabb nyugdíjpillér jöhet, miután alaposan átírnák a nyugdíjpénztári törvényt, a háttérben a Posta és a Takarékbank állhat. Kevesebb lehet az ATM, mert az ingyenes pénzfelvétel 42 milliárdos plusz terhet jelent a bankoknak, így ahogy tudják, áthárítják. Viszont nagyon rossz hír, hogy jövőre fizethetünk a kártyás vásárlásért, így a nemzetgazdasági szinten jóval olcsóbb bankkártyahasználat hátrányba kerülhet a készpénzzel szemben.

Viszont a kormányba vetett piaci bizalom még nem fogyott el: sokan akartak nekünk hitelt adni, a magyar dollárkötvényt, 5,75 százalék kamattal vitték el.

Nőttek a bérek

Majdnem hétszáz embert küldött el a Jabil. Azoknak jobb, akik az államnak dolgoztak, mert a válság óta százalékban itt nőttek a legjobban a fizetések. Egyébként átlagosan 200 ezret kap kézhez egy szellemi munkás egy fizikai munkás a felét: a reálbérek 2,8 százalékkal nőttek.

Az is kiderült, hogy miért csődölt be a KÖKI, miközben látszólag minden adott volt a sikerhez. Megszólalt a pénzhegyeket mozgató magyar, aki szerint hatalmas baj, hogy a világ jegybankjai eszeveszett tempóban pumpálják a pénzt. A Sólyom nem ezen kaszált nagyot, hanem, hogy csinált egy beszállítói "adatbázist" és súlyos pénzeket kért azoktól, akik feliratkoztak rá. De a kávépénzt legalább nem ők lopták el.