Kasszakáosz: kiakadtak a kereskedők

2013.11.25. 08:27

„Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy olyanért fenyegetik üzletbezárással a kereskedőket, amiről nem tehetnek” – mondta a Világgazdaságnak Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a közelmúltban a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara ülésén bejelentette, hogy január elsején hipermarket nem nyithat ki online kassza nélkül, mert olyan rendeletmódosítást készítenek elő, hogy be lehessen zárni az üzletet, ha az adózó a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos előírásokat megszegi. A módosítást az Országgyűlés már meg is szavazta.

De nemcsak a hipermarketek használnak számítógép-alapú pénztárgépet, úgynevezett nagy kasszát, hanem a gyógyszertárak, benzinkutak, szállodák, valamint az olyan magyar hálózatok is, mint a CBA és a Coop – mondta Vámos György, szerinte az év végi határidő semmiképpen sem tartható.

A fejlesztések elhúzódása miatt az átállás át fog csúszni a jövő évre, és Vámos György szerint akár júniusig is eltarthat. Ilyen előzmények után legalábbis különös, hogy november 11-én Varga Mihály az Európai Kereskedelem Napján bejelentette: nincs határidő-módosítás. Ekkor az OKSZ azt kérte a miniszternek írott levelében, hogy – a kis kasszák számára engedélyezett módon – a régi pc-kasszákat is addig használhassák a kereskedők, amíg meg nem jön az új.

Mint azt az Index elsőként megírta, a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) visszavonta az Alt Cash Kft. által forgalmazni kívánt egyik kassza engedélyét, amire fölvettek 80 ezer megrendelést, és amiből közel 30 ezer már be is érkezett az országba.

„Az engedélyezési hivatal csak október közepén hozta nyilvánosságra – az után, hogy szeptember végén lejárt a kis kasszák megrendelésének határideje –, hogy vannak olyan engedélyek, amelyek ugyan jogerősek, de a forgalmazást korábban feltételhez kötötték. Ez minősíthetetlen és a hivatalt lejárató magatartás” – mondta az OKSZ főtitkára.

Szerinte a MKEH elhallgatta az engedélyezéssel kapcsolatos információk egy részét, vagyis azt, hogy egyes géptípusok esetében hiánypótlást írtak elő. Összesen mintegy 100 ezer gép megrendelőjét érintik a visszavonások, a teljes kiskassza piac felét. „Ez a durva és minősíthetetlen eljárás súlyos helyzetbe hozott nagyon sok kereskedőt, akik már az előleget is kifizették” – mondta Vámos.