Odacsapnak az adókerülő multiknak

2013.11.25. 16:06

Véget érhet az adóelkerülő multik kora. Az Európai Bizottság az anya- és leányvállalatok adózási szabályait meghatározó irányelv módosításával zárná be a társasági adóztatás uniós rendszerében lévő kiskapukat, közölte hétfőn Algirdas Semeta adóügyekért felelős uniós biztos.

Eddig egyes óriáscégek úgy ügyeskedhettek, hogy szinte teljesen ki tudták húzni magukat az adózás alól, Brüsszel ezen változtatna. A távirati iroda beszámolója szerint a cégek nem használhatják majd ki, hogy a csoporton belüli fizetésekre tagállamonként más-más szabályok vonatkoznak, az irányelv egyenlő versenyfeltételeket teremt majd.

"Nem engedhetjük többé meg magunknak, hogy potyázók hatalmas profitot zsebeljenek be az EU-ban anélkül, hogy hozzájárulnának a közterhekhez" - mondta Semeta. Az irányelv eredeti célja egyébként a kettős adóztatás kizárása volt, vagyis hogy ne kelljen az anyavállalatnak és a leányvállalatnak is adót fizetnie az unión belül ugyanazért a bevételért. A tagállamok szabályozásai közötti hézagok kiaknázásával viszont egyes vállalatoknak sikerült addig trükközniük a számokkal, míg egyik tagállamban sem kellett adót sem fizetniük.

Semeta nem akarta elmondani, mely tagországok jogrendszere adott lehetőséget az ügyeskedésre, és melyek azok a vállalatok, amelyek eddig a legnagyobb hasznot húzták ebből. De annyit elárultak, a leányvállalatok viszont egyes esetekben azt használták ki, hogy az osztalékokat törlesztésként tüntették fel anyacégeik felé, amit egyes tagállamok jogrendje levonhatóvá tesz az adóalapból, így ezek után sehol sem fizettek adót. Az irányelv módosítása arra kötelezné a tagállamokat, hogy közös szabályokkal szankcionálják a direktívával és a tagállami joggal való visszaéléseket.