A Fidesz nem hallgatja meg Horváth Andrást

2013.11.26. 12:41 Módosítva: 2013.11.26. 17:58

A Fidesz nem támogatja Horváth András parlamenti meghallgatását. Ha a Fidesz képviselői nem vesznek részt az albizottság ülésén, amelyen a NAV-botrányt kirobbantó egykori adóellenőr meghallgatását tervezték, a testület nem fog tudni összeülni szerdán.

Mivel a volt adóellenőr bűncselekmények elkövetésével vádol másokat, az igazságot bűnvádi eljárásban kell tisztázni, ami az ügyészség feladata – indokolta távolmaradásukat Balla György, a Fidesz frakcióigazgatója.

Reakciójában az Együtt-PM azt írja, a Fidesz lépése tökéletes bizonyítéka annak, hogy a kormánypárt nem akar tisztán látni az adóhivatal elmúlt éveit érintő botrány ügyében. Szerintük a kormánypárti frakció érvelése, hogy az ügyészség, nem pedig a parlament dolga a botrányt kivizsgálni, több mint cinikus, ugyanis a politikai felelősséget a parlamentben kell vizsgálni. Bajnai pártszövetsége szerint az elmúlt három évben kormányzó, a „részletekről már több éve tudó kormánypártoknak van politikai felelőssége az ügyben″. Az Együtt-PM a közlemény szerint részt fog venni a holnapi bizottsági ülésen akkor is, ha a Fidesz szabotálja a határozatképességet.

Matolcsyt és Vargát is meghallgatták volna

A bizottsági ülésen a korábbi adóellenőrön kívül a NAV más vezetőit, Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert és elődjét, Matolcsy György jegybankelnököt is meghallgatták volna a Horváth András által nyilvánosságra hozott vádakról.

A menetrend szerint a jobbikos Z. Kárpát Dániel által vezetett albizottság november 27-én, szerdán, vagyis holnap ülne össze. Scheiring Gábor, a Párbeszéd Magyarországért képviselője a múlt héten kezdeményezte a bizottság rendkívüli ülésének összehívását, hogy személyesen hallgassák meg Horváthot, a jelenlegi és korábbi nemzetgazdasági minisztert, és az APEH elnökét is.

Mindenki kezdeményez, kivétel a Fidesz

Horváth nyilatkozatai miatt az LMP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, ehhez azonban eddig nem gyűlt össze a szükséges számú aláírás. Az MSZP javasolta az egykori adóellenőr gazdasági bizottsági meghallgatását, ezenkívül egy parlamenti határozati javaslattal álltak elő, amivel köteleznék a kormányt a NAV-botrány kivizsgálására. A házszabály módosítását is kezdeményezték, hogy a jövőben ne csupán a képviselők egyötöde kezdeményezhesse parlamenti vizsgálóbizottság felállítását, hanem adott esetben a mindenkori ellenzéki képviselőcsoportok fele is.

Az MSZP az LMP vizsgálóbizottsági kezdeményezésébe továbbra sem száll be képviselőinek aláírásaival, mert abban a Jobbik is részt vesz. Az LMP-nek múlt péntekig42 aláírást sikerült összegyűjtenie.

Információink szerint a tegnapi ülésnapon új aláírókat az LMP csak a Jobbik és a PM soraiból tudott szerezni, szocialista, DK-s és fideszes képviselők nem csatlakoztak.