Itt a Mol válaszcsapása

2013.11.26. 20:14 Módosítva: 2013.11.26. 20:16

A Mol nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID) horvátországi befektetéseinek védelmében; mert a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait – tette közzé az MTI.

D SOS20110223053
Fotó: Soós Lajos / MTI

Az olajtársaság a horvát kormány elleni eljárás megindítását az Energia Charta Egyezmény alapján kérelmezte. A közlemény hangsúlyozza: a Mol továbbra is nyitott a vita tárgyalásos rendezésére.

A Mol nem sikerül megegyezni a horvátokkal. A vállalat szeptemberben azt kommunikálta, hogy legalább kétmilliárd kunás (80 milliárd forint) kártérítési keresetet szándékozik benyújtani a horvát állam ellen, mert ekkora volt a veszteségük amiatt, hogy Zágráb nem hajtotta végre a gázüzletág átvételéről szóló megállapodásban foglaltakat.

A Mol horvátországi érdekeltségei és a Hernádi Zsolt vezérigazgató elleni nemzetközi elfogatóparancs kiadása miatt a horvát -magyar államközi kapcsolat is megromlott az elmúlt hónapokban.