Rengeteget lopott Kalmar, a magyar-skót bankár

2013.11.26. 15:01 Módosítva: 2013.11.26. 15:10
Négyszázezer fontot – mostani árfolyamon közel 150 millió forintot – lopott el a Morgan Stanley befektetési bank skóciai székhelyén dolgozó, magyar származású George Kalmar. Kedden letartóztatták, írta a Daily Record. Az újság értesülései szerint a 39 éves Kalmar magas rangú befektetési bankár volt, a 400 ezer fontot – amit a Morgan Stanly ügyfeleinek számláiról emelt el – beosztottjai segítségével lopta el. Állítólag nagyon jó ismerte a számlák kezelésének folyamatát, így sokáig észrevétlenül szívhatta le a pénzeket.

Kalmar 2007-ben a Morgan Stanley budapesti irodájában dolgozott, később a glasgow-i részleghez ment. A brit nyomozók hosszasan részletezték, hogy Kalmar mire költötte a pénzt: volt, hogy 70 ezer fontot költött éttermekben és bárokban, sokat járt bordélyházakba, és ötcsillagos hotelekben lakott. Két évet kapott.

Már elköltötte

Mire behívták a bíróságra, úgy tűnik, már elköltötte a pénz nagy részét: egy olcsó szobában lakott Glasgow egy kevésbé rangos negyedében. A felesége is elhagyta, és visszatért Budapestre – írja az újság.

Az ügyészség aprólékosan részletezte, hogy szórta Kalmar a pénzt a londoni Nobu étteremben, ahol például az X-Faktor mentora, Nicole Scherzinger is törzsvendég, vagy a Savoy hotelben. Arra is fény derült, hogy nagy összegeket hagyott ékszerészeknél, és londoni és albániai nők számlájára is utalt pénzt, de költött drogokra és „felnőtt programokra” is. Volt olyan szórakozóhely, ahol 70 ezer fontot, azaz 25 millió forintot is otthagyott egyetlen este.

Kalmar a beosztottjaival utaltatott pénzösszegeket alvó számlák között, ezeken a számlákon egy meghatározott időszakban nem látszik sem ez, sem más tevékenység. Később saját számláira utalta a pénzt, a beosztottjaival nem e-mailben, hanem a kevésbé követhető belső üzenőrendszeren kommunikált.

Nem nyilatkoztak

A Morgan Stanley hivatalosan nem nyilatkozott a Daily Recordnak, egy belső forrás szerint azért, mert az óriásvállalatnak nagyon kellemetlen az ügy, ezért igyekeznek minél kisebb nyilvánosságot adni neki: „Nehéz mit kezdeni egy szélhámos alkalmazottal, aki teljesen ismeri a rendszert. Valamennyire megnyugtató, hogy elég gyorsan elkapták Kalmart.”

Kalmar, akinek a családja Magyarországról származik, az európai elszámolási részleg alelnöke volt, jól ismerte a cég működését. Akkor kezdtek rá gyanakodni, amikor észrevették a 2012 szeptember és 2013 február között történt nagy összegű utalásokat. Kalmart végül a szabadságáról rendelték be, hogy kirúghassák. Mire elkapták, már elköltötte vagy elutalta a pénz nagy részét. Munkatársai „briliáns bankárnak” és karizmatikus vezetőnek ismerték. Egyszer kérdőjelezték meg a tranzakciót, de a kérdés hozzá került vissza, így csak rá kellett bólintania, hogy mehet.

Kalmar az ítélethirdetésre már nem a Park Circus-i luxusalbérletből, hanem egy szerényebb lakásból érkezett.