Az E.On a végén még kiharcolt egy árcsökkentést

2013.11.27. 14:55

Az év utolsó negyedében a korábbinál 20 százalékkal alacsonyabb tarifát határoz meg az Oroszországból hosszú távú szerződés alapján érkező gáz árképlete, írja a Világgazdaság. A csökkentésről még az E.On Földgáz Trade (EFT) állapodott meg, a lap úgy tudja, a társaság MVM általi átvételének ez is feltétele volt.

A hír egyébként már csak azért is érdekes, mert korábban a kormány egyik legerősebb érve volt arra, hogy miért kell százmilliárdokért megvenni a E.On cégeit, az volt, hogy így majd javul az oroszokkal szemben, és alkudhatunk a gáz árából.

A döntés a beérkező gáz mennyiségének a 60 százalékát érinti, mert a fennmaradó 40 százalékot már két éve olcsóbban kapjuk. A gáztörvény 2011-es módosítása ugyanis előírta, hogy akármilyen áron is jut hozzá az importőr a szénhidrogénhez, annak 40 százalékát az európai versenypiacon mérvadó, hollandiai gáztőzsde, a TTF jegyzésárán kell a hazai egyetemes szolgáltatóknak továbbadnia.

Az árképlet megváltoztatásának másik jelentősége, hogy végleges. Korábban egy-egy letárgyalt diszkont csak egy gázévre (júliustól júliusig) szólt, lejártával pedig újból az eredeti képlet szerinti, ezer köbméterenként akár 500 dollárnál is magasabb ár lépett hatályba. A változtatáshoz szükség volt arra is, hogy az eladó Gazprom Export kész legyen tudomásul venni a magyar kormány rezsicsökkentési törekvéseit, sőt, hajlandó legyen azoknak elé is menni.

A gázárképlet módosításáról még szeptemberben állapodott meg az EFT, a VG szerint már majdani tulajdonosával az MVM-mel egyeztetve. A lap forrása szerint ez is feltétele volt annak, hogy utóbbi az MVM átvegye, és kifizesse a ma már Magyar Gázkereskedő Zrt. néven a csoporthoz tartozó társaságot.