A szlovák cukornak is jó a magyar áfacsaló

2013.11.28. 20:32

 November végére gyorsan és jelentősen esett Szlovákiában a cukor bolti ára: a kristálycukor kilójának korábbi egy euró körüli ára nyolcvan centre változott – írja a SME szlovák lap. A fogyasztók vélhetően örülnek az alacsony áraknak, írja a cikket ismertetve a szlovákiai magyar nyelvű hírportál, a Parameter.sk, hozzátéve: a cukorért ugyan kevesebbet kell fizetni, „de a spekulánsok közben a másik zsebünkből kilopják a pénzt”.

A lefőbb kérdés, hogy honnan érkezik az országba az olcsó cukor. Európából biztos nem, hiszen az árupiacokon már jó ideje stagnál a cukor ára, ami egy brazil raktár leégése után még emelkedni is kezdett.

A nyilvánvaló csalás látszik a statisztikákból, derül ki a cikkekből. A szlovák statisztikai hivatal kimutatása szerint az ország a 2011/2012-es szezonban 128 ezer tonna cukrot termelt, az import pedig 350 ezer tonna volt. A kivitel mértékének 634 ezer tonnája azonban 155 ezer tonnával haladja meg a termelés és a behozatal összegét – világos, hogy ez csak úgy történhetett, hogy az export egy jelentős része fiktív.

A mezőgazdasági minisztérium kimutatása szerint a kivitel és a behozatal kétharmada is Magyarországra irányult. Amennyiben ennek a mennyiségnek csak a felével spekuláltak a cégek, az adócsalók akkor is mintegy 40 millió euróval rövidítették meg a szlovák államot a 2011/2012-es szezoban. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar-szlovák határ mentén működő cukorraktárakból sokszor üres kamionok indulnak útnak, vagy érintetlenül hozzák vissza a felrakodott szállítmányt. A csalók tehát csak papíron utaztatják a cukrot, majd visszaigénylik az áfát – éppen úgy, ahogyan a volt NAV-os Horváth András által bemutatott sémán látható.