A Mol miatt átírják az idei költségvetést

2013.12.02. 11:04

Újra módosítja a kormány az idei költségvetés fő számait, a kiadási főösszeget 16 586 000 millió forintra, a hiányt pedig 1 125 184 millió forintra növelik. Erre azért van szükség, mert az Európai Bíróság törvényszéke novemberben megsemmisítette az Európai Bizottság korábbi döntését, ennek értelmében pedig 35,3 milliárd forintot kell a közös kasszából kifizetni a Molnak.

Az ügy 2005-ig nyúlik vissza, egy akkori bányajáradékkal kapcsolatos megállapodásról a Bizottság kimondta, az állam kivételezett a Mollal. A jogellenes támogatásnak minősített, kicsit kevesebb mint 35,3 milliárdot 2010-ben a cégnek be kellett fizetnie a költségvetésbe. A váratlan ajándék akkor különösen jól jött Matolcsyéknak.

De nem sokáig maradt az államnál a pénz, a cég ugyanis a fizetéssel párhuzamosan megtámadta az Európai Bizottság határozatát a törvényszék előtt, amely néhány hete kimondta: a korábbi határozatot meg kell semmisíteni, az összeget pedig kamatostul vissza kell adni a Molnak. Ezt egy zárószavazás előtti módosítóval rendezné a kormány, 35,3 milliárddal emelik a kiadásokat és a hiányt.

A napi.hu emlékeztet: a nyolc költségvetési módosítással a parlament összesen 284 milliárd forinttal emelte az év közben a hiánycélt - ami épp a GDP egy százaléka. Így az idei pénzforgalmi - nem az unió által figyelt ESA - hiány a GDP 3,8 százaléka. Az uniós szempontból fontos idei hiánymutatót a változás nem érinti.