A MÁV nem dobott mentőövet a Vasjárműnek

2013.12.05. 21:09

A csütörtöki tárgyalások eredménytelenek voltak, a MÁV nem hajlandó garanciát vállalni arra, hogy 2014-ben is a szombathelyi MÁV Vasjármű Kft-nél javíttatják a meghibásodott vagonokat, berendezéseket, írja információira hivatkozva a Nyugat.hu. Ez szerintük még megoldást jelenthetett volna, erre ugyanis adnának áthidaló hitelt a bankok. A cég pénteken azért tovább tárgyal a bankokkal.

A Nyugat.hu szerint a gyárban már a napokban elkezdték a megmaradt vagyon széthordását, állítólag vannak, akik más nevén lévő szerszámokat is elvittek.

Mint előző héten megírtuk, a Vas megyében működő cég dolgozói nem kapták meg az októberi fizetésüket, és a jövőre nézve sem biztatják őket semmivel a munkáltatóik. A szombathelyi és celldömölki üzemben dolgozó 340 ember már az augusztusi bérét is csak késve kapta meg.

A volt Járműjavító nem egyik napról a másikra jutott el a mostani helyzetig. Az üzem 1992 óta működik önálló gazdasági társaságként, amikor tulajdonjoga 65 százalékban magánkézbe került, 25 százaléka maradt a MÁV-é, míg tíz százalékot a dolgozói részvények tettek ki. A még ezredfordulón is csaknem ezer főt foglalkoztató cég létszáma a 2009-ben kezdett leépítések nyomán mára 340 főre apadt. A korábbi presztízsveszteségek után a kegyelemdöfést a teherszállítási ágazat kiszervezése adta meg a járműjavítónak.

A MÁV Cargo és MÁV Gépészet létrejöttével a tehervagonok és motorkocsik nagyjavítása terén azok telephelyei kerültek kulcspozícióba. Ettől kezdve még kevesebb megrendelés jutott a szombathelyi üzemnek, még kevesebb haszonnal, írta a Vas Népe.

A privatizációval járó nehézségek és a gazdasági recesszió hatásait csak tetézte, hogy 2013 májusában a Veszprém Megyei Ügyészség vádat emelt a cég öt korábbi vezetője ellen, különösen nagy értékű sikkasztás vádjával, ez az eljárás máig folyik. A sikkasztás miatt az ügyészség javasolta a bíróságnak, hogy zárolják a gyanúsítottak magánvagyonát, amihez a Vasjármű Kft. többségi tulajdonrésze is hozzátartozik, így a bíróság zár alá vette a cég épületeit, berendezéseit, ezeket nem lehet felajánlani jelzálogként, írja a Nyugat.hu.