Az NFM saját államtitkárát égeti

2013.12.06. 08:16

„Olyan megoldásokat kell találnunk, amelyekben az ellátás biztonságát versenypiaci árakon, piacképes árakon tudjuk biztosítani a hazai lakosságnak” – mondta Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) globális energiaipari előrejelzéseit tartalmazó kiadványának bemutatóján.

Az NFM államtitkára szerint ami számunkra, a régió számára rendkívül fontos, hogy hosszabb távon továbbra is fenmaradnak a magas olajárak, csakúgy mint a gázáraknál jelenleg tapasztalt, régiók közötti eltérés – ezekre kell felkészülnünk.

Kovács Pál kijelentése a lakossági, versenypiaci árakról újszerű a kormányzati kommunikációban. Eddig a rezsicsökkentő politikusok azt hangoztatták, hogy a versenypiacnak nincs keresnivalója a lakossági energiaellátásban, a központilag koordinált, piaci áraktól elváló hatósági árakra hosszú távon kell berendezkednie a hazai energiaiparnak és a lakosságnak.

Nem is azt mondta, amit mondani akart

Az NFM cikkünk megjelenése után szórakoztató közleményt adott ki, amelyből kiderül, amikor Kovács versenypiaci árakról beszélt, tulajdonképpen nem a versenypiaci árakra gondolt, hanem a rezsicsökkentés folytatására.

A tárca szerint cikkünk az eredeti szándékokkal ellentétesen értelmezi félre Kovács Pál energiaügyért felelős államtitkár hivatkozott megszólalását. Azt írják, a Nemzetközi Energia Ügynökség tegnap Budapesten is bemutatott World Energy Outlook 2013 kiadványa változatlan tagállami politikákat feltételezve 2035-ig tekint előre. A prognózisok több mint húszéves időtávlatra szólnak, azok kommentálása is elsősorban ebben a keretben értelmezhető.

Az energiaárak piacképessége alatt a lakosság számára is megfizethető végfogyasztói ár értendő. A piacképes árszínvonal kialakításának, fenntartásának szándéka tehát nemhogy nem ellentétes a rezsicsökkentési törekvésekkel, hanem éppen erősíti azokat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a hazai energiapolitikai intézkedések során és a nemzetközi érdekérvényesítésben az ellátásbiztonság folyamatos garantálása mellett a magyar családok terheinek csökkentését is szem előtt tartja. A magyar energiapolitika végső célja az, hogy a lakossági energiaárak vásárlóparitás alapon is versenyképesek legyenek, azonban ez jelenleg hatósági beavatkozások megtételével valósítható meg. A Magyarország által idén januárban megkezdett folyamatot ma már Európa számos országa átvette vagy vizsgálja ennek lehetőségét. A szakminisztérium a fentieknek megfelelően tehát határozottan cáfol és visszautasít minden, a rezsicsökkentés feladását sejtető, félremagyarázásokon alapuló utalást és következtetést.

Amúgy itt a videó, amit a kormány.hu-ra is feltöltöttek, Kovács Pál 1:30-tól beszél a versenypiaci árakról.

World Energy Outlook 2013: „Át kell értékelni az energiaszektor alapismereteit"