Orbán: Életveszélyben van a magyar

2013.12.06. 08:39

Nincs szükség extra vizsgálatra a NAV-botrány miatt Orbán Viktor szerint. A miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában azt mondta: Magyarországon mindenki tud arról, hogy komoly áfacsalások történnek. Az adócsalónak rács mögött a helye, a NAV-nak pedig az a dolga, hogy az ilyen emberekkel szemben eljárjon. Extra vizsgálatra most még sincs szükség.

Arra, hogy a volt NAV-os Horváth András már Rogán Antalnak, Cséfalvay Zoltánnak és Lázár Jánosnak is szólt az adóhatóságon belüli visszaélésekről, Orbán azt mondta, nem tudnak dokumentumokról, a kormány arra vár, hogy konkrétumokkal álljon elő a volt NAV-dolgozó.

Szerinte a kormány sokat tett az áfacsalások visszaszorításáért, például bevezette a fordított áfafizetést a gabonakereskedelemben, de az EU itt sem mindenben támogatta a magyar erőfeszítéseket, például a fordított áfát a sertéságazatban. Ehelyett áfát kellett csökkenteni a félsertéseknél és az élősertéseknél, ami veszélyesebb megoldás.

A kormányfő szerint a magyar életveszélyben van, ha nem nő a születések száma. A felmérésekből kiderül, a magyaroknak a család és a gyerek a legfontosabb, a fiataloknak is.

Hagyni kell az embereket, nem leszabályozni, olyan adórendszer kell, hogy „ha többet dolgoznak, több pénz marad a zsebükben, ez a magyar életösztön”. Orbán szerint a rezsicsökkentés kulcskérdés, ha több pénz marad a fiataloknál, több gyereket vállalnak. „Egy-két gyerekkel többet terveznek, mint amennyi megszületik” – mondta.

A jó GDP-adatokról úgy vélte, az a dolgozni akaró embereknek köszönhető, a magyarok végre megértették, hogy mindenkinek vállalni kell valamit. Most majdnem négymillióan dolgoznak, 235 ezerrel többen, mint a kormányváltáskor, folyamatosan emelkednek a bérek – részben az adócsökkentés miatt –, csökkennek a rezsiköltségek, az infláció pedig alacsonyabb, mint az elmúlt negyven évben bármikor, mondta. Szerinte amikor a ciklus végén el kell számolni, elmondhatják, hogy a négyből három évben növekedett a gazdaság.

Arra a felvetésre, hogy az ingyenes készpénzfelvétel költségeit a bankok majd áthárítják más költségeken keresztül, Orbán azt mondta, ha vannak is ilyen próbálkozások, azok nem járnak sikerrel, mert a kormány megvédi a pénzügyi rezsicsökkentést.

Az online pénztárgépek lassú bekötésével kapcsolatban azt mondta, a félszázalékos arány pillanatokon belül nőni fog, ahogy közeledik a december végi határidő. A magyar már csak ilyen, kivár az utolsó pillanatig.

Most összhang van a kormány és az MNB politikája között is, a hitelek drágák voltak, de aztán jött Matolcsy, és megváltoztatta a jegybank hitelpolitikáját. Gőzerővel építik a bölcsődéket, óvodákat, iskolákat. Munkabér kell, és jó adórendszer. Az építőkocka-elemek már megvannak, a ház körvonala látszik, lassan levehetjük a hurkot a nyakunkról.