Amikor majdnem véget ért a rezsicsökkentés

Ez történt a gazdaságban az év 49. hetében

2013.12.08. 18:01
Az energiaügyi államtitkár majdnem lefújta a rezsicsökkentést. Ez különösen a rezsibiztost üthette volna szíven, aki nem nagyon ért ehhez, de nagyon hisz benne, mondjuk szerinte ez nem is energetikai kérdés. Nem lesz NAV-vizsgálóbizottság, mivel Orbán szerint "úgyis tudja mindenki", hogy sokan sokat csalnak. Azt viszont talán kevesen tudták, hogy az ország hatodik leggazdagabb embere szerint az UFO-k ki tudják kapcsolni a gravitációt.

A héten véletlenül majdnem véget ért a rezsicsökkentés, Kovács Pál energiaügyi államtitkár ugyanis a Nemzetközi Energia Ügynökség rendezvényén arról kezdett magyarázni, hogy a kormány versenypiaci áron szeretné biztosítani az energiát a hazai lakosságnak.

Az NFM viszont kétségtelenül szórakoztató módon, de azonnal lehűtötte a kedélyeket, azaz a minisztérium gyorsan közölte, hogy az államtitkár nem azt mondta, amit mondani akart. Pontosabban amikor versenypiaci árakról beszélt, akkor nem versenypiaci árról beszélt, hanem tulajdonképpen a rezsicsökkentés folytatásáról. 

World Energy Outlook 2013: „Át kell értékelni az energiaszektor alapismereteit"
1:30-tól véletlenül piaci árakat akart a magáról megfeledkező államtitkár

Ennél meglepőbbek csak a Németh Szilárd rezsibiztos gondolatai voltak a témában, aki szerint "ez nem is energetikai kérdés", a rezsicsökkentés hosszú távon is tartható, és bár nem különösebben ért az egészhez, vállalja, hogy "egy egyszerű ember", és pusztán csak "hisz ebben".

Viszont a valódi rezsicsökkentés inkább az lehet, hogy októbertől húsz százalékkal olcsóbban kapjuk az orosz gázt, és ez az ár még tovább faragható lehet a GKI Energiakutató szerint.

Nagyon jó idő volt 

A harmadik negyedévben a vártnál is jobban, 1,8 százalékkal nőtt a GDP, ami döntően a jó idő miatt óriási kukoricatermésnek köszönhető. Azért is ekkora a kiugrás tavalyhoz képest, mert tavaly viszont kimondottan rossz időjárás és gyenge mezőgazdasági évünk volt.

Varga Mihály ennek kapcsán is elmondta, hogy a növekedésünk egészséges struktúrán alapul, az összezuhanó beruházásokért mondjuk szerinte "az optimális alatti" hitelezés a felelős, ami pedig kizárólag a válság miatt lehetséges. 

   49. heti záró 48. heti záró
BUX 18 464 18 809
OTP 4255 4489
Mol 13 750 14 020
Richter 4560 4490
Magyar Telekom 293 291

Az IMF egyik szakértője tanulmányából eközben az derült ki, hogy a kormány hosszabb távon a létező legdrágább kiigazítást választotta nálunk, de ezt veszik észre a legkevésbé az emberek.

Januárban mindenestre jön a 2,8 millió választót érintő nyugdíjemelés, és a 100 ezer forint feletti minimálbér, ami 3,5 százalékos, bőven infláció feletti emelést jelent, jól járnak tehát azok az a lcsonyan képzettek, akiknek van munkahelyük. Tegyük hozzá, hogy a rezsicsökkentés egyszeri hatása miatt az inflációval is bűvészkedik a kormány, a valós infláció 3 százalék fölött van, legalábbis a K&H  vezető elemzője szerint. 

Emellett jó eséllyel növekszik az egyenlőtlenség nálunk, hiszen miközben összességében rengeteg pénzünk van, a magyarok negyede mégis nélkülöz.

 

Nem kell a vizsgálat, hiszen úgyis mindenki tudja

A feljelentése után egy hónappal a rendőrségnek is sikerült meghallgatnia Horváth Andrást, a kipakoló ex-NAV-ost. Vizsgálóbizottságot kitartóan nem akar a Fidesz és az MSZP, de abba belementek, hogy összehívják a nemzetbiztonsági bizottságot. Illetve megfontoljuk a fordított áfa lehetőségét a kirívóan fertőzött cukorkereskedelemnél is. Orbán Viktor szerint egyébként teljesen felesleges a külön vizsgálat ez ügyben, hiszen "mindenki tudja, hogy komoly áfacsalások történnek".

Kiderült az is, hogy nyolc ember vizsgálta át egy hétvége alatt a 22 ezer főt foglalkoztató NAV-ot. Az emlékezetes átvilágítás során mindent tökéletesen rendben találtak, noha korábban még az ilyen ügyekben "nem szirénázó" ÁSZ is rengeteg kellemetlenebb szabálytalanságra rámutatott. Emellett a NAV biztos, ami biztos, jogosulatlan adatkezelésért is feljelentette Horváth Andrást.

A NAV egyébként más ügyben is az érdeklődés középpontjába került, úgy tűnik ugyanis, hogy kissé segítenek államosítani azt a Welt 2000 Kft.-t, amit Lázár János kinézett magának. Legalábbis nehéz másképp értelmezni azt, hogy visszautasították az NFÜ vételi ajánlatát, majd nem sokkal később fegyveres adónyomozók és pénzügyőrök szállták meg az államból egyébként évek óta kitűnően élő céget. 

A NAV még egy területen különösen aktuális, boltok százait zárathatják be ugyanis végül, az online pénztárgépek körüli kapkodás végeredményeképp.

Bűn lenne bezárni bármelyik finomítót

Tovább folytatódott a MOL és a horvát kormány INA körüli harca is, most a horvát gazdasági miniszter jelentette be, hogy egyszerűen "bűncselekmény lenne" bezárni az INA két nagyon közeli (rijekai és sisaki) finomítójából bármelyiket is. 

Csányi Sándor, aki egyébként a Mol igazgatóságának is alelnöke, közben arról beszélt, hogy korrektek akarnak lenni, de eladják az INA-t, ha a horvát államnak nincs pénze rá, akkor bárki másnak. A maradék devizaadósok még mindig levegőben lógó ügyében pedig azt mondta, hogy a gond az állami kommunikációval van, ami miatt egyre több az olyan nem fizető adós, aki tudna fizetni, de most már egyszerűen nem akar.

Trükkös bankok

Nagyon valószínű, hogy mégse lesz olyan ingyenes a készpénzfelvétel, a bankok ugyanis más tételeknél valamiért pont akkora díjemelésbe kezdtek, ami kompenzálná az ingyenes készpénzfelvételt. A sort a Sopron Bank és az MKB nyitotta, utóbbit egyébként az OTP veheti meg. Ha érdekli, hogy hogy kerülheti el a drága bankszámlákat, itt ellenőrizheti. Annak pedig itt járhat utána, hogy hova teheti álltában a megtakarítását

Eközben hat nagybank, élükön a Deutsche Bankkal a világ legnagyobb kartellbírságát, több mint 500 milliárd forintos büntetést kaptak a bankközi kamatlábak manipulálásért. A többi bankot feldobó UBS és Barclays a tájékoztatásért cserébe megúszta az egészet.

Aki kikapcsolja a gravitációt

Magyarország hatodik leggazdagabb embere, Széles Gábor lassan a mi Elon Musk-unká válik, most éppen ugyanis arról beszélt, hogy "matematikailag le tudjuk írni a gravitációt, de fizikailag nem", sajnos nem tudjuk, hogy "a földönkívüliek hogyan kapcsolják ki", de ki lehet. 

Rosszul jártak viszont azok, akik bedőltek az Impulser pulzáló mágnesterápiás készülékének, a forgalmzó cég ugyanis össze-vissza hazudozott a termékről. Kiderült az is, hogy okosnak vagy gazdagnak jobb lenni, de senki ne lepődjön meg túlzottan, a legjobb okosnak és gazdagnak lenni.   

Ha sokáig előre tervez, mostantól vehet új babakötvényt is, eddig mondjuk nem sok családot érdekelt, bár biztosan közrejátszott a szabályozási bénázás is ebben. Végül pedig vigyázzanak magukra a héten, rengeteg veszély leselkedik a dolgozókra, kevesen tudták talán például, hogy pénzügyesek idén több munkahelyi balesetet szenvedtek el mint a bányászok.