Fazekas leállíttatta a balatoni halászatot

2013.12.10. 14:53

Benyújtotta felmondását Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kedden, miután Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a napokban határozatlan időre leállíttatta a halászatot a Balatonon, mivel a céget sok támadás és kritika érte az utóbbi időben. A döntésről az érintett tájékoztatta az MTI-t, de további információt nem árult el.

A somogytv.hu szerint sérült halakról, vízen éktelenkedő haltetemekről érkezett panasz. Fazekas azt mondta, ezeket meg kell vizsgálni és ezzel egy időben újra kell gondolni a jogosultság mostani rendszerének átalakítását. Követendő példaként említette a Tisza-tavi modellt, ahol az érintett önkormányzatok bevonásával 4 éve egy jól működő, a fenntarthatóságot szem előtt tartó, önszabályozó közösség gyakorolja a halászati-horgászati jogot.

Füstös a halászat beszüntetéséről szóló hírrel kapcsolatban azt nyilatkozta az infopapa.hu-nak, hogy nem tudtak arról, hogy a céggel problémák lettek volna. „Ez az információ annyira új, hogy öntől, most hallom először” - mondta Füstös a portálnak.